Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно протече 18-ият ден на протести в София

| обновено на 27.07.20 в 00:06
6
Снимка: БГНЕС

За 18-а поредна вечер в центъра на София се събираха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Митингът в триъгълника на властта продължи около 2 часа. Малко след 20:30 ч. протестът прерасна в шествие, което тръгна от Министерски съвет и стигна до Орлов мост, където блокира движението.. 

Към 23 часа присъстващите видимо намаляха. На "Орлов мост" остана малка група младежи насядали по платното. Още по малка група - около 5-6 души, бяха насядали на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. 

До края на протеста беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител", бул "Цариградско шосе", бул. "Васил Левски", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" - двупосочно. Освободено е кръстовището на този булевард с ул. "Гурко"

Средствата на градския транспорт се пренасочваха през телевизионната кула. Тролеите се движеха през бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски". Линейките се пропускаха свободно.

Обстановката е спокойна. 

Протестът блокира кръстовището пред Румънското посолство около 20:30 ч. Блокадата там продължи около 20 минути. На мястото дойдоха патрули на полицията. След като протестиращите свалиха блокадата, те продължиха похода си по улица "Черковна". Други се насочиха по ул. "Цар Иван Асен II". И двата лъча се върнаха на Орлов мост.

По време на шествието си протестиращите спряха движението на автобусните линии 120, 305, 413, както и всички автобусни линии, които се движат по Цариградско шосе. Трамвайната линия номер 20 също беше блокирана. Граждани останаха на спирките на градския транспорт, недоволни от това, което се случва. Други подкрепиха протеста. 

Част от хората на "Орлов мост" се присъединиха към протеста пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор на телевизията.

По-рано, около 20 ч. Арман Бабикян - също от организаторите на протеста от Отровното трио, прикани хората да се насочат към Министерския съвет, където "да сервират" свински уши. "Пазете полицаите", призова той. След това демонстриращите хвърляха свински уши по сградата на Министерски съвет. 


Днес ораторите поискаха оставка на всички партии, които са управлявали досега. Един от организаторите - проф. Велислав Минеков заяви: 

"Отива си една власт! Трябва да се лъже здраво! Ние сме причинили безредие?! Така ли? А какъв ред имаше досега?! Че то държава няма! Държавност не остана! Справдливост няма! Съд няма! Здравеопазване няма! Образование няма! Полиция няма!!".



По-рано група участници изиграха и интересен етюд - затвориха символично в своеобразна клетка премиера Борисов и главния прокурор Гешев.


В 17 ч. едва стотина души се събраха между президентството и Министерски съвет. Към 20.00 часа те вече бяха хиляди. 

Димитър Стоянов от сайта "БиволЪ" призова хората да останат единни:

"Тук съм, защото се уморих мафията в България да бъде по-богата с европейски пари. Тук съм, защото искам прозрачност! Тук съм, защото искам върховенство на закона. Тук съм, защото имам право да бъда гражданин и съм такъв".

Един от първите, дошли на протеста, сподели за БНР:

"Естествено, на първо място, ме води това, че народът не живее в добро положение. Явно, че властта е подкупна и корумпирана. Явно е друго, Елена Йончева излезе и показа, че тези всички видеозаписи и снимки са реални, след като е минала на определени комисии, които са ги проучили. Този човек, не искам да кажа директно името, защото не го приемам като мой личен премиер, ръководещ държавата".

"Не може тези 700 милиона, които Божков ги е давал като такси, къде са те? Това е връх на цинизъм, на несправедливост и на не знам какво. Да се разхвърлят милиарди, милиони да се губят, никой да не търси отговорност на никого, а в същото време 226 лева пенсия за втора категория труд, 30 и нагоре години и никой не иска да ги преизчисли", допълни протестираща.

Двойка младоженци решиха да направят фотосесията си на фона на събиращите се пред фонтана на президентството.

На мястото имаше и много търговци, които продаваха вувузели за 7-10 лв, свирки по 2-3 лв. и трибагреници за 4 лв. 

В останалите градове

В Пловдив тази вечер нямаше протест. Организаторите заявиха, че продължават със своите искания следващата седмица. 

Десетки автомобили  с клаксони и развети знамена, с плакати за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, се включиха автошествието, което тръгна от центъра на Дупница. То мина по околовръстния път и градския парк "Рила". Това бе четвъртият протест в Дупница. Той завърши с митинг пред общината и до главния пл. "Свобода". В протестите в Дупница, а на няколко пъти и на тези в София, участва неизменно художникът и местен активист Николай Табаков.

"Това автошествие го правят млади хора - дупничани, които са незивисими и будни. Проблемът с нас е тази лична свобода и автоцензура, да кажеш: "Абе я по-добре да не ме виждат там", а пък това са хора, които сега ги снимат телевизии, медии, пишат за тях, има и негативни коментари. Тези хора всичкото това ще го преодолеят и застават с лицето си, с достойнството си зад каузата - оставка на това правителство", каза той за БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03