Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на Италия реши Матео Салвини да се яви на съдебен процес

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на италианския парламент даде положителен вот по искането за съдебен процес срещу бившия вътрешен министър и лидер на „Лига” Матео Салвини обвинен за множествено отвличане. Става дума за задържане на имигранти спасени от кораба “Опен армс” на испанска неправителствена организация през август миналата година.

С 149 гласа „за” срещу  141 „против”, Сенатът разреши Матео Салвини да се яви на съдебен процес по искане на прокуратурата в Палермо. Според нея, чрез забраната му, корабът „Опен армс” с 164 имигранти на борда да акостира на италианско пристанище дни наред, е осъществено отвличане на хора и лишаването им от лична свобода  е незаконосъобразно наложено без всякаква правна причина. Магистратите смятат, че като министър, Салвини е злоупотребил със своите правомощия.

Важен за вота в Сената, който е с право да се произнася по въпроси за сенаторите какъвто е Салвини, бе най-вече този на партията „Вива Италия” на бившия премиер Матео Ренци както и на “+ Европа” и на Смесената група, подкрепили управляващото мнозинство от демократите и „Пет звезди”.

За опозицията, Матео Салвини е действал със съгласието и на други министри и на премиера Конте. Позоваващ се на официалните документи, бившия магистрат – сенаторът Пиетро Грасо  каза, че не е имало споразумение между компетентните министри и разпоредбата, взета от тогавашния министър на вътрешните работи, не може да бъде определена като акт на правителство, а премиерът се е противопоставил срещу взетите решения.

Салвини благодари иронично на тези, които го пращат на съд определяйки го за политически ход. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46