Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франс прес: Над 18 млн. случая на Covid в света

Снимка: Pixabay

Над 18 милиона случая на коронавирус вече са официално регистрирани в света, като половината от тях са в САЩ, Латинска Америка и Карибските острови, според изчисления на Франс прес, базирани на официални данни до 22.40 часа по Гринуич в неделя.

Официално са декларирани най-малко 18 011 763 случая на коронавирус, от които 687 942 с летален изход. Най-тежко засегнатата страна е САЩ, с 4 657 693 заразени и 154 793 починали, следвана от Бразилия (2 733 677 случай, от които 94 104 починали/ и Индия /съответно 1 750 723 и 37 364).

Пандемията, която отне живота на над 685 хиляди души, продължава бързото си разпространение по света, с един милион нови случая на заразяване, установени за по-малко от 4 дни.


Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване с коронавирус и 515 починали от Covid-19 през последното денонощие, съобщи Франс прес, като се позовава на данни на университета "Джонс Хопкинс".

Общия брой заразени в най-засегнатата от пандемията страна в света достигна над 4,6 милиона, а на починалите - 154 834.

Дневният прираст на новозаразените бележи лек спад в неделя в сравнение с предните пет дни, когато всеки път надхвърляше прага от 60 хиляди.

Новите данни бяха публикувани в момент, когато Флорида се готвеше да посрещне урагана Исаяс, който с наближаването си отслабна до тропическа буря, отбелязва агенцията. Югоизточният щат е сред най-засегнатите от пандемията. Вчера там бяха регистрирани 77 нови смъртни случая в резултат на коронавируса, с което общият им брой достигна 6 920.


Китайските власти регистрираха за последното денонощие 43 случая на заразени с коронавирус и 11 безсимптомни носители на инфекцията, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай. Няма починали през последните 24 часа, десет души са изписани от болниците.

От регистрираните 43 случая седем са били внесени. От останалите най-голям брой е установен в Синцзян-уйгурския автономен регион - 28 души. Други седем случая са регистрирани в североизточната провинция Ляонин.

Общият брой на внесените случаи на коронавирус в Китай достигна 2092, при това 1997 души са оздравели и са изписани от болниците. Нито един заразен, пристигнал в Китай от чужбина, не е починал.

По последни данни общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Китай достигна 84 428, починали са 4634 души, а 79 013 са излекувани.

От началото на април китайските власти публикуват отделна статистика за безсимптомните пациенти: ако у човек с положителен резултат от теста за коронавирус и отсъствие на симптоми на заболяването все пак са се появили характерни признаци като кашлица, температура и други, той бива включван в официалната статистика за заразените.

Министърът на здравеопазването на Полша съобщи днес, че властите ще започнат тази седмица проверки в магазините дали хората спазват противоепидемичните правила, като закриват с предпазна маска носа и устата си, предаде Ройтерс.

"Тази седмица започваме инспекции в магазините, за да видим дали клиентите и служителите носят маски, заяви Лукаш Шумовски по общественото радио, цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04