Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията призова за мирни протести

СДВР: Физическа сила беше използвана към един протестиращ

| обновено на 07.08.20 в 19:13
Снимка: БТА

Оттук нататък няма да позволяваме блокирането и престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища. Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно по какъв начин предстои да видите и вие. Няма да позволяваме това да се случва“. Това каза комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" в СДВР, по повод полицейската операция с цел възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите ключови кръстовища в София, на които бяха разположени палатки, тенти и други предмети и вещи.

“Вчера, на база ежедневния анализ, който правим в СДВР, беше взето решение от временен оперативен щаб, който анализира ежедневно обстановката в столицата, да се предприемат действия по възстановяване, както на обществения ред, така и на пътното движение, блокирано на трите кръстовища. За тази цел в 4.30 часа служители на СДВР пристъпихме към тези три места, на които, чрез високоговорящи устройства, разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети“, посочи още комисар Тодоров.

“Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана - без помощни средства - само срещу едно лице на площад “Орлов мост“. Беше в рамките на нашите правомощия. Няма и претенции от самото лице. Просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището“, посочи още той.

Стотици жалби вече има в столичната полиция срещу трите блокади, които спряха движението на ключови кръстовища. Под една от тях има над 420 подписа на недоволни хора.

“От началото на протестите дебело сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община. Определихме ги в началото като нерегламентирани, но след това, тълкувайки какво значи "нерегламентирани", от един момент нататък започнахме да говорим, че тук имаме гражданско неподчинение“.

При операцията за освобождаване на трите блокираните кръстовища в София тази сутрин са задържани общо 12 души - осем за неизпълнение на полицейско разпореждане, а трима за установяване на самоличност. Всички са освободени още до обяд.

По-късно по време на брифинг от СДВР призоваха за провеждане на мирни протести.

“Повод са публикации в социалните мрежи на граждани с призиви към нападения срещу полицаи и вандалски действия“, обясни главен комисар Красимира Стоядинова от “Охранителна полиция“:

“Полицията гарантира както правата на протестиращите, така на всички останали живеещи в града и гости в столицата… Нека се протестира мирно, но да не се блокират кръстовища“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година, споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор , който предлага такива пътувания. Тази година има завишен интерес към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина отбелязват туроператори. Записванията тази година са..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде направена от..

публикувано на 01.08.24 в 16:53
кърмене

Д-р Станислава Хитрова: Мит е, че майката, приемаща медикаменти не трябва да кърми

Най-често жените се опасяват дали ще се справят добре относно техниката на кърменето и техниката на поставяне на бебето на гърда. Чувстват се несигурни през първите дни, дали имат достатъчно кърма да се нахрани бебето. Тези притеснения трябва да се преодолеят. Това споделя д-р Станислава Хитрова, неонатолог в столичния „Майчин дом“ в..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
БМП

Бюджетната комисия в НС одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Бюджетната комисия одобри ратификацията на договора за закупуване на боеприпаси за бойни машини "Страйкър". Общата стойност на договора е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините.  Министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че няма да има оскъпяване на вече договорената сума.  Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:35