Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди демонстранти отново подкрепиха ексгубернатора на Хабаровск

Снимка: БТА

Хиляди демонстранти дефилираха днес в град Хабаровск в руския Далечен изток, разтърсван от мощни протести, откакто на 9 юли бе арестуван губернаторът на региона Сергей Фургал, предаде АФП.

За пети пореден уикенд демонстрантите минаха по улиците на града, намиращ се недалеч от Китай, като скандираха лозунги против Кремъл и в подкрепа на популярния бивш местен ръководител, в момента затворник в Москва, отбелязва БТА.

Жителите на Хабаровск демонстрират масово всяка събота, а в по-ограничен мащаб - всеки ден. Това са най-големите от години антиправителствени протести в Русия като изключим Москва.

Избран за губернатор през 2018 г., Фургал спечели изборите с голяма преднина пред кандидата на управляващата партия „Единна Русия“. Според хората в далекоизточния край мотивите за ареста му за предполагаеми убийства отпреди 15 години са политически и те се питат защо ще бъде съден далеч от Хабаровск.

Според местни журналисти днешната демонстрация е събрала десетки хиляди протестиращи, но кметството на Хабаровск съобщи само за 3000 участници.

Трийсет и осемгодишната Елена Огли заяви пред АФП, че иска „да защити интересите на региона и на гражданите му, избрали своя губернатор“.

„Избрахме го честно. Обичаме го, застанахме вкупом зад него, както виждате. Това ще спре, когато правителството ни даде отговор, или няма да спре никога“, твърди местната жителка - управител на салон за красота.

Демонстрации в подкрепа на движението в Хабаровск с по няколко десетки до няколкостотин участници се организират и в други руски градове.

Според неправителствената организация ОВД-инфо, която следи арестите около тези прояви, петима души са били задържани вчера във Владивосток, друг голям далекоизточен град в Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди протестираха срещу ареста на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал

В Хабаровския край в руския Далечен изток продължават масовите протести срещу ареста на губернатора Сергей Фургал. Най-многолюден е протестът в Хабаровск. По информация на „Новая газета“ по улиците на града има десетки хиляди хора. По..

публикувано на 25.07.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54