Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Огнен ад и бедствено положение в пет хасковски общини“, пише „Монитор“. Стихията премина река Тунджа и стигна Свиленград. Фронтът на пожарите е 10 км.

Сушата в половин България и дъждовете в останалата част от страната са се отразили добре на реколтата от картофи и зле на добивите от домати и пипер, съобщава „24 часа“.

Картофите са с ръст от 29 на сто, но добивите от домати и чушки от полето са спаднали, съответно, с 37 и 25 на сто. Реколтата от хлебна пшеница е с 20 процента по-малка в сравнение с миналогодишната, но, въпреки това, има достатъчно зърно за хляб и семена.

По данни на НОИ през 2019 година са орязани 30 хиляди пенсии, пише „Труд“. Причината е наложеният таван на пенсиите, заради който хората не могат да получат полагащото им се според изработеното през годините. Най-ощетени са 900 българи.

„Труд“ пояснява, че те губят по 850 лева на месец . 10 хиляди пенсионери трябва да получават до 100 лева повече. Най-високите пенсии у нас са били от 1 100 до 1 200 лева .

Истинско сирене с цена за килограм под 12 лева няма, пише „Монитор“, като цитира председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Изкупната цена на млякото от производителите у нас е сред най-високите - до 66 стотинки за литър, показват данни на европейски институции.

Според асоциация „Активни потребители“ обаче не винаги високата цена е показател за доброто качество на млечния продукт.

7 процента срив на икономиката ни тази година е водещото заглавие на „Земя“. Българите са песимисти за доходите си през следващите 12 месеца. Изданието цитира прогноза на Търговско-промишлената палата.

Телеграф“ пише, че присъствени занятия вероятно ще има само за началния курс в училищата. Родители са писали писмо до социалния министър Деница Сачева, в което искат отпуск, за да помагат на децата си в онлайн обучението от къщи.

Директори на столични училища обмислят варианти как да започне учебната година, като един от тях е да се провежда смесен процес на обучение - дистанционно и присъствено.

Според „24 часа“, необходими са близо милиард и половина лева, за да заработи електронното правителство. Това е записано в консултационен документ на подчинената на вицепремиера Томислав Дончев дирекция за модернизация на администрацията. До този момент от 2002 година насам вече са похарчени за целта над 2 милиарда лева.

Никой от хотелиерите не желае да предостави собствеността си за болните от Covid-19, казва в интервю за „Телеграф“ Веселин Налбантов от асоциацията на хотелиерите.

„Чакаме държавата да каже какви ще са финансовите параметри, без тях желаещи няма“, допълва той. Неговите наблюдения показват, че най-стриктно спазват мерките за безопасност германските туристи.

Тол-системата стана златна, инвестициите надхвърлиха 320 милиона лева, а приходите са четири пъти по-малко. Това пише „Дума“ в днешния си брой. Вестникът коментира договора на пътната агенция с австрийската фирма, управляваща тол-системата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52