Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско проучване сочи ползите от остаряването

Снимка: Архив/БГНЕС

Остаряването не е съпътствано само с тъга по отминалата младост или тревоги за здравето и бъдещето. Този житейски период е свързан и с редица облаги, например, че на хората на определена възраст вече не им се налага да се съобразяват с модни тенденции и могат свободно да изразяват мнението си, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Допитването, осъществено от "УанПол" по поръчка на компанията "Хоум Инстед Синиър Кеър Ю Кей" е обхванало 2000 души.

Участниците в анкетата споделят, че сред радостите за възрастните над 65 години са също неизчерпаемият запас от свободно време, удоволствието от малките неща, възможността да предадат мъдростта си на следващите поколения.

Над 50 процента от анкетираните смятат, че внуците са "голямата благословия" на златните им години, като една трета казват, че отглеждането им им носи по-голяма радост, отколкото родителството.

В списъка с облаги от остаряването фигурират също осъзнаването, че животът не е само работа, носенето на дрехи за удобство, а не заради модни тенденции, липсата на натиск да се вършат нежелани неща, липсата на стрес и необходимост от съобразяване с чуждото мнение, възможността за изпробване на нови неща и повече пътувания, наличието на повече време за срещи с близки и приятели, разходките.

Около една трета от участниците в допитването признават, че се радват на възможността да харчат за себе си трудно спечелените пари.

Проучването разкрива, че сред мнозинството британци на възраст над 65 години битува нагласата, че са "младежи по душа".

Голям процент от анкетираните освен това са на мнение, че не трябва бъдат окачествявани като "стари", докато не навършат 77 години. Внушителните 90 процента от участниците в допитването вярват, че "човек е на толкова години, на колкото се чувства".

"Много хора се страхуват от остаряването, но резултатите от допитването показват, че няма защо да се тревожат и че трябва да гледат с оптимизъм напред", казва Мартин Джоунс, главен изпълнителен директор на компанията, поръчала проучването.

В отговор на въпроса кои известни личности въплъщават идеята за "позитивно стареене", британците посочват кралица Елизабет Втора, естествоизпитателя Дейвид Атънбъро и актрисата Джуди Денч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Севернокорейските военни инструктори на летището в Пхенян, преди да заминат за Русия

Елитни военни инструктори от Северна Корея на посещение в Русия

Делегация от елитни военни инструктори от Северна Корея е заминала на посещение в Русия, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от Ройтерс. Това е първият военен обмен между двете страни, откакто лидерите им подписаха пакт, с който се споразумяха за по-тясно военно сътрудничество. Делегацията се води от ректора на Военния университет "Ким..

публикувано на 09.07.24 в 10:03

Служители на Aeroports de Paris планират стачни действия дни преди Олимпийските игри

Френските синдикати, представляващи служителите на летищния оператор "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris), планират стачни действия на 17 юли - дни преди началото на Олимпийските игри в Париж. Така те искат да увеличат натиска върху ръководството на компанията, която управлява парижките летища "Орли" и "Роаси - Шарл дьо Гол", за да изпълни..

публикувано на 09.07.24 в 09:58
Йелена Филипович-Стоянов

Стартира кампания за предприемачески идеи и кариерна реализация

Започна записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад". Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Тази година домакини на събитията ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Монтана и Смолян.  Посланик на кампанията е Йелена Филипович-Стоянов - дипломат, бивш..

публикувано на 09.07.24 в 09:40
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

Коалиционните партньори в Германия сигнализираха готовност да предоговорят разходите за отбрана

След като вчера германският министър на отбраната Борис Писториус изрази недоволство от предвидените в проектобюджета за следващата година средства за Бундесвера, днес коалиционните партньори сигнализираха готовност да предоговорят разходите. 80 часа преговаряха трите управляващи партии в Германия по проекта за бюджет за следващата година..

публикувано на 09.07.24 в 09:38

НОИ: Средният осигурителен доход за май е 1669,53 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за май е 1669 лв. и 53 стотинки, съобщиха от Националния осигурителен институт. През април средният осигурителен доход е бил 1639 лева.  От НОИ напомнят, че изплащането на пенсиите ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. 

публикувано на 09.07.24 в 09:32

В Берковица отбелязват 174 години от рождението на Иван Вазов

Жители на Берковица ще отбележат днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Представители на сдружение "Народни будители" в Берковица се събират тази сутрин пред къщата – музей "Иван Вазов". На 9 юли се отбелязват 174 години от рождението на Патриарха на българската литература. Иван Вазов е живял в Берковица в периода 1879-1880..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Киър Стармър отива във Вашингтон за срещата на върха на НАТО

Четири дни след като беше избран за министър-председател на Обединеното кралство Киър Стармър се отправя на първото си задгранично пътуване до Вашингтон за срещата на върха на НАТО. Британски политически коментатори отбелязват, че основната цел на участието на Киър Стармър на срещата е да подчертае ангажимента на Обединеното кралство към..

публикувано на 09.07.24 в 08:34