Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щетите от експлозията в Бейрут са за над 15 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щетите, причинени от унищожителната експлозия на пристанището в Бейрут, надхвърлят 15 милиарда долара, съобщи президентът на Ливан Мишел Аун, цитиран от АФП.

„Предварителните оценки на материалните щети след експлозията на пристанището са за над 15 милиарда долара", каза вчера президентът в телефонен разговор с краля на Испания Фелипе VI.

Ливанската прокуратура ще започне утре да разпитва министри и бивши министри за тоновете амониев нитрат, причинили на 4 август смъртоносната експлозия.

Тази трагедия, в допълнение към икономическата криза, засилена от епидемията от Covid-19, предизвика силен гняв срещу управляващите в Ливан и доведе до оставката на правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Диаб

Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка 6 дни след мощната експлозия, която отне живота на над 160 души и предизвика бурни протести в Бейрут. В обръщение към нацията премиерът Хасан Диаб заяви, че експлозията е резултат от ендемична корупция. Той..

обновено на 10.08.20 в 20:45

Една ливанка за опустошената ѝ родина

„За съжаление няма го предишния Бейрут, за съжаление не можем да върнем стрелките назад“ – това са горчивите думи на Лидия ал Ашкар от Ливан по повод трагедията в Бейрут. Преди дни мощна експлозия на пристанището в ливанската столица буквално опустоши..

публикувано на 10.08.20 в 16:45

Над 20 държави изпратиха помощ в опустошената столица на Ливан

В Ливан вече пристига международна помощ след огромните експлозии в столицата Бейрут с най-малко 137 жертви и 5 000 ранени. Междувременно служители от пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест във връзка с разследването на взрива...

обновено на 06.08.20 в 12:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне..

публикувано на 26.07.24 в 10:17

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към..

публикувано на 26.07.24 в 09:45

Шест допълнителни точки в пленарното заседание

Депутатите гласуваха включване на шест допълнителни точки в днешното пленарно заседание. След изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов за финансовото състояние на "Мини Марица - изток"  Народното събрание ще обсъди проект за..

публикувано на 26.07.24 в 09:36