Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на клиничните пътеки се вдигат с 10 на сто

Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

С 10% се увеличават клиничните пътеки за медицинска дейност. 
Това става възможно, след като беше подписан анекс към Националния рамков договор. 
Над 350 болници ще работят с увеличени средства по клинични пътеки, считано от 1 август. До 126 милиона лева ще се отпуснат в бюджета на НЗОК, за да се покрият договореностите до края на годината.
С 20 лева се увеличават и клиничните пътеки в болничната медицинска помощ, с които ще бъдат покривани разходи за тестове на съмнителни за Covid-пациенти. 
Увеличават се парите и за специализираната и първичната извънболнична медицинска помощ, както и за денталната дейност, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов:

„В първичната извънболнична медицинска помощ се предвижда увеличение на цените на всички дейности до 31-ви декември средно с 10 процента и с между един и два лева за дейност, което ще доведе до увеличение на средномесечните плащания за извършената от изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ дейност за последното тримесечие, както и на цените за заплащания на преминал пациент“.

Според анекса най-голямо ще бъде увеличението на клиничната пътека, по която се лекува Covid-19, цената ѝ става 1200 лв.
В денталната помощ се предвижда повишаване на цените на дейностите средно с 10 на сто, с изключение на протезите, като увеличението ще влезе в сила от 1-ви септември. На аптеките, които обработват рецепти за 100 процента платени лекарства от Здравната каса, ще се увеличи заплащането на рецепта също с 10 на сто. Надзорният съвет на Националната здравоосигурителна каса е взел решение с икономиите в бюджета на Касата да започне финансиране на неизплатените дейности на болниците, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров: "Това разбира се, ще стане за сметка и само в рамките на бюджета на закона за Здравната каса за 2020-та година".
Започва тестването по електронната форма на отчитане на общопрактикуващите лекари. 
През следващите два месеца ще бъде представена първоначалната версия на възможността личните лекари да се отчитат електронно в реално време, съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзора на НЗОК Жени Начева:

„Идеята ни е до края на декември нещата да бъдат оперативно изчистени, съгласувани, така че текстовете, които касаят електронната отчетност не само на общопрактикуващите лекари, но и на като цяло на изпълнителите на медицинска помощ, при болниците знаете, че това е факт, ежедневното отчитане да влязат в сила от 1 януари 2021 г.“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50