Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът приветства сделката между Израел и ОАЕ, Турция и Палестина я заклеймиха

Палестинци горят фигурите на израелския премиер Нетаняху, на емира на Абу Даби Халифа бин Зайед ал-Нахаян и на президента на САЩ Доналд Тръмп в Наблус, Западния бряг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия приветства споразумението за нормализиране на дипломатическите отношения между Израел и ОАЕ. ЕК смята, че то ще бъде от полза и за двете страни и ще допринесе за стабилността в региона на Близкия изток, предаде „Ройтерс“.

"Това е нещо важно за двете страни и за регионалната стабилност", заяви говорителка на Комисията. "И двете страни са наши партньори и, разбира се, ние сме ангажирани с уреждането (на израелско-палестинския конфликт) чрез обособяването на две държави и, разбира се, сме готови да работим за възобновяване на преговорите между израелци и палестинци".

Според споразумението Израел-ОАЕ, което беше постигнато с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп, Израел се съгласява да замрази планираното анексиране на райони от окупирания Западен бряг.

Договорът също така укрепва лагера, противопоставящ се на регионалната сила Иран, която Израел, ОАЕ и САЩ смятат за основната заплаха в раздирания от конфликти Близък изток, отбелязва „Ройтерс“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обявява мирното споразумение между Израел и ОАЕ - 13 август 2020

„Италия приветства обявяването на споразумението между Израел и ОАЕ за нормализиране на отношенията. Надяваме се, че тази важна стъпка ще допринесе за мира и стабилността в Близкия изток. Решението на Израел да спре анексията на земи на Западния бряг (на река Йордан) е позитивно развитие, което се надяваме, че ще допринесе за възобновяване на преките преговори между израелците и палестинците", са посочва в документа.

Германия също реагира с положителна оценка.

Външният министър на Германия Хайко Маас

Това е "историческа крачка", посочи германският външен министър Хайко Маас, чиято държава в момента е ротационен председател на Европейския съюз.

„Очакваме, че това споразумение ще позволи да се даде нов импулс на мирния процес в Близкия изток“, изтъкна Маас.

Той оцени положително факта, че израелското правителство преустановява плановете си за анексиране на палестински територии.

„Започва нова ера в отношенията между Израел и арабския свят", заяви вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху, приветствайки нормализирането на отношенията между еврейската държава и Обединените арабски емирства.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху

"Проведох тристранен разговор с американския президент Тръмп и шейх Бин Зайед (от ОАЕ) и се договорихме за всеобхватно мирно споразумение с размяна на посланици и установяване на търговски връзки, включително и на директни полети между Абу Даби и Тел Авив", обяви триумфално Нетаняху в изявление, излъчвано по телевизията.

"Емирствата ще инвестират значителни средства в Израел (...) Става дума за стъпка към мира в региона", добави израелският премиер, изразявайки задоволството си от третия мирен договор с арабска държава, след тези с Египет и Йордания.

"През 1979 г. (Менахем) Бегин подписа мира с Египет, през 1994 г. (Ицхак) Рабин подписа с Йордания, а аз имам честта през 2020 г. да подпиша третия мирен договор с арабска държава. Това е истинско мирно споразумение, а не лозунг", каза още Нетаняху.

Турция от своя страна посрещна мирната сделка негативно.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция обмисля затваряне на своето посолство в Абу Даби и замразяване на дипломатическите връзки с Обединените арабски емирства заради споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, предаде „Ройтерс“.

Ердоган говори пред журналисти в Истанбул, след като турското външно министерство обяви, че историята никога няма да прости "двуличното поведение" на ОАЕ за постигането на тази сделка.

Палестинските власти, оглавявани от Махмуд Абас, заявиха, че споразумението за нормализиране е "предателство" на палестинската кауза, призоваха за "спешно заседание" на Арабската лига, на което споразумението да бъде разкритикувано, и "незабавно" отзоваха посланика си в Абу Даби.


Палестинските лидери "отхвърлят споразумението за преустановяване на незаконната анексия в замяна на нормализирането на отношенията с Емирствата, което става за сметка на палестинците", заяви палестинският президент Махмуд Абас, който обсъди въпроса по телефона с лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години. Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления. От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2 години,..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08