Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокадите на три възлови кръстовища в София

| обновено на 15.08.20 в 12:33
Орлов мост
Снимка: БГНЕС

Антиправителствените протести продължават. Остават блокадите в центъра на София. Късно снощи демонстрантите освободиха кръстовището пред румънското посолство, блокирано по-рано. Движението в района на румънското посолство се осъществява нормално.

Затворени за движение са районът между Министерския съвет и президентството и кръстовищата на Орлов мост и при ректората на Софийския университет.

На площад "Независимост" ситуацията остава непроменена. Шатри и палатки са разположени както от страната на президентството, така и откъм бул. "Дондуков". Движението в центъра на София остава затруднено заради продължаващите блокади на три ключови места: площада пред Президентството, кръстовищата на "Орлов мост" и при Ректората.


Демонстрантите, които искат оставката на правителството и на главния прокурор, отказват да вдигнат блокадите.

Протестиращите пропускат линейки, но не и градския транспорт.

Обявеният вчера от министър-председателя Бойко Борисов рестарт на държавата с предложение за свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени и ограничаване мандатите на така наречените "трима големи" в съдебната система и днес остава най-обсъжданата тема на палатковите лагери.

Предложенията не бяха приети от протеста и той отговори с блокади, които снощи, както съобщихме, отново станаха четири, но към момента блокадите са редуцирани до три затворени възлови кръстовища.

Какви са настроенията на демонстрантите:

“Всички се обединяват около това, че новата Конституция, която искат да бъде написана, цели само да се забави времето за оставката. Това с нищо няма да спре протестите. Те ще продължат. Даже септември месец се очаква да бъдат много по-многобройно“.

“Ако искат да се опитат да потулят това нещо, не мисля, че ще могат да го направят. Хората са все по-единни в целта си“.

“Нашите искания са много ясни и те не са Велико народно събрание в този момент. Това, което е неизбежно необходимо първо са двете оставки. Оттам нататък вече можем да говорим за другите ни искания, сред които влиза и съдебна реформа, преразглеждане на Конституцията, но със сигурност това не е нещо, което бихме доверили на сегашното правителство“.

Ситуацията и на другите две блокирани възлови кръстовища е спокойна.


В часовете между 10.00 и 12.00 днес за пореден ден бяха проведени занимания в рамките на изградения детски кът.

Протестиращите припомнят, че инициативата не е възникнала като грижа за децата на родителите от лагера, а като компенсация за столичани, които изпитват неудобство от блокадите. Те могат да доведат децата си, които ще бъдат посрещнати с философски разговори и настолни игри за концентрация.

Сутринта на блокадата на Орлов мост започна с физзарядка за част от протестиращите, които пристигаха в ранните часове.

Те разказаха, че нощта в палатковия лагер е преминала без напрежение, спокойна е обстановката и в този момент.

Антиправителствените демонстрации продължават и днес. За 19.00 часа е насрочен 38-ия протест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. От 2.37 милиона пенсионери - 930 000 получават пенсии в установените..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та..

публикувано на 19.03.24 в 08:41