Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души се събраха на "Доган сарай бийч фестивал" на "Росенец"

| обновено на 15.08.20 в 13:11
Снимка: Радио Бургас/Митко Иванов

10 души се събраха на плажа край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмет Доган, където за втори пореден уикенд се провежда т.нар. "Доган сарай бийч фестивал“.

Пиратско знаме с образите на премиера Борисов и главня прокурор Иван Гешев поставиха на кея организаторите на демонстрацията.

"Искаме този протест да се превърне в символ на гражданското общество", каза организаторът Асен Бончев:

"Това е маскиран протест под наслова "Доган сарай бийч фестивал". Имаме конкретни искания. Те са оставката на Борисов и на Гешев. Всяка седмица ще изграждаме по една грамада с камъни, тъй като има прекалено много камъни. Не ми е ясно как са се отзовали тука, дали вследствие на природни условия, или пък някой ги е докарал. Ние ще ги почистим. Ще направим още една грамада, просто да ги комасираме, да се съберат на едно място".

"Ще сме тук всеки уикенд до края на месец август", казаха хората, които подкрепят инициативата.

"Искаме по добро бъдеще за младите, а и за старите. Аз съм от Македония".

"Това е моят плаж. Живея в Бургас. Защо да не дойда тук?" Тази безконтролност, това безхаберие много ме дразни. Виждаме, че тук всички неща са незаконни", коментираха още участници в демонстрацията.

Оградата, която препречваше пътя вече е премахната. Нека да припомня, че миналата седмица най-изненадващо почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе от имението си, за да се срещне с протестиращите и уважи исканията.


Оградата е поставена незаконно на държавна територия, пречи на пълноценното провеждане на фестивала и достъпа до останалата част от плажа, каза по-рано организаторът на протестите в Бургас – Асен Бончев.

Той е входирал искане до Община Бургас и областна управа за премахване на заграждението:

“Тази ограда няма място там и препречва пътя до останалата част от плажа, така че ще помолим тя да бъде отстранена. Ако не я отстранят, може би пък ние ще я преместим“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  На мястото веднага са пристигнали екипи на пожарната, полицията, Спешна помощ и на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и недостига на хуманитарна помощ.  Според изявление на Нетаняху след разговора, той е казал на..

публикувано на 18.03.24 в 21:34