Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавления в условията на коронавирус

Подводна изложба, хорър шоу с автомобил и сладолед с вкус на въглен са някои от предложенията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е лятото отвъд границите на България и как се забавляват хората в чужбина по време на Covid лято 2020? Това ще узнаем от радиоразходка из Гърция, Турция, Италия и Литва, чак до Токио. 

Вече е факт първият подводен музей в Гърция. Той представлява потънал преди хилядолетия кораб край остров Алонисос в Егейско море.

"Късметлии сме, че поставяме началото с едно от най-красивите корабокрушения в света."

"Това е първият път, не само за Гърция, но и на паневропейско ниво, когато подобно място, толкова голямо, с толкова много предмети, отваря за обществеността и гмуркачите", заявиха Георг Папаламбру от университетско училище по корабно конструиране и морско инженерство и археологът Димитрис Куркумелис.

Достъпът до подводни обекти обикновено е ограничен в южната ни съседка, за да се опази целостта им. Властите обаче разрешиха достъпа до него за забавление, благодарение на компютърна технология за наблюдение.

Подводни камери, оборудвани със софтуер за разпознаване на изображения, следят мястото и могат незабавно да уведомят администратори, ако има опасност корабът да бъде засегнат. Системата може да бъде използвана и на други подобни корабокрушения, смята Георг Папаламбру:

Дървеният кораб е потънал в края на V век преди Христа, определян като Златния век на Атина за търговията. На борда му се намират около 3 хиляди амфори, в които се предполага, че е пренасяно вино.

Посещенията в музея ще бъдат възможни до 2 октомври. Посетителите ще бъдат придружавани от гидове водолази. Информационният център на остров Алонисос предлага и виртуално гмуркане до археологическия обект.

Турция               Снимка: EПA/БГНЕС

Заради пандемията любителите на изкуството свикнаха да носят предпазни маски на лицето при посещения на музеи и галерии. Една арт инсталация в Естония обаче изисква от посетителите да носят по-различна екипировка - костюм за гмуркане и бутилка с кислород. Тя е разположена в границите на бивш затвор от времето на Съветския съюз и представя произведенията от стъкло на артистите Мария Маеметс и Райт Ломус. Изложбата им е достъпна само по вода, като така двамата комбинират любовта си към гмуркането и изкуството си.

„Изложбата е озаглавена „Под водата, на луната”. Тя е като воаяж към Луната или под повърхността. Според мен двете изживявания са много подобни. Не съм била на Луната, но си представям, че е нещо такова. И поради факта, че тук преди е било затвор и хората са били затворени с години, това може да се приеме и като вътрешно пътуване към същината на човек. Тук се изживява пътуване към места, където човек никога не би отишъл”, коментира Мария. Произведенията на дуото са общо шест, но са поставени на различни дълбочини.

Околната среда и светлината около изложените произведения се променят постоянно и всеки ден изложбата е различна, отбелязва Сандер Кивиселг от приключенския център, разположен на територията на затвора:

„Ние наричаме мястото Синята лагуна на Балтика. Сградите под вода са уникално нещо навсякъде. Но не мисля, че досега са се гмуркали в затвор под водата за изложба. Може да се плува през прозорците, да се излезе от вратите. Това е като подводна магическа гора. Виждат се различни видове риба. А сега имаме и подводна изложба”, допълни Сандер Кивиселг.

Изложбата ще е достъпна до края на септември, но вече има планове за повече подобни събития в рамките на затвора в бъдеще.

Снимка: БГНЕС

Лятото е сезонът на сватбите. Пандемията обаче сложи отпечатък и върху тях. В Турция предпазните маски са задължителни както за гостите, така и за булките. Това отваря нова ниша в модния бизнес, като сега трябва да се изработват и маски в тон с булчинската рокля.

„Някои искат по-семпли като сатен или ликра, но фина. Други пък искат да бъдат добавени камъчета или перлички. Всеки има различен вкус, както е и с роклите. Всички модели са различни. И както изработваме специална сватбена рокля, така ще изработим и специална маска”, изтъква дизайнерката Пинар Бент.

Рязко сменяме настроението. За любителите на страшните филми и силните емоции по време на Covid лятото и за хората, за които коронавирусът не е толкова страшен, Токио предлага хорър шоу, през което посетителите преминават с автомобилите си. На влизане им се пуска история за убийство, а актьори в костюми за чудовища тропат по колата и пръскат изкуствена кръв по прозорците.

При използването на кола се избягва близкият контакт между гостите и актьорите, защото посетителите са в нея. Това е първото комбиниране на страшно шоу с автомобил в Япония”, уточнява Кента Иавана, който е продуцент и на „обладана от духове къща” в Япония. По думите му мултимедийното шоу на ужасите е вдъхновено от музей в Германия, в който посещението също става с автомобил и е част от движението „драйв ин”, породено от пандемията“, споделя още Иавана.

По около 11 автомобила минават всеки уикенд през страшното шоу в Токио.

Снимка: EПA/БГНЕС

А какво по-лятно забавление от похапването на вкусен сладолед!

На всички са ни познати типичните му вкусове - ягода, ванилия и шоколад. Но верига местни заведения в Литва преобръща представите за този любим десерт. Там може да опитате сладолед с вкус на бекон, цвекло и дори въглен.

„Най-популярният е шамфъстък, но, разбира се, черният е също популярен, защото е нов. На всеки му е интересно какво представлява този сладолед. Когато обясним, че е с активен въглен и има вкус на кокос, мнозина се престрашават да го опитат. Интересни са и последвалите снимки с черни устни”, отбелязва собственикът на нетипичното заведение Алджимантас Яблонскас. Сладоледът с вкус на бекон се приготвя в тавичка с формата на прасенце, като в нея се смесват запържен бекон и сместа за сладолед, след което прекарват една нощ във фризер. Сред другите странни вкусове са на елда и горчица. Сладоледът с цвекло е много популярен сред гостите.

Смесица между сладкиш и сладолед, сорбе и ледени близалки предлага съвременен магазин за сладоледи в Лил, Франция. Там дори човек може сам да приготви сладоледа си:

„Потребителите вече искат сами да приготвят сладоледа и тук предлагаме тази възможност, като премахваме всички пречки. Защото, за да си направиш сладолед или сорбе вкъщи е сложно, отнема време, има нужда от различни пособия, а пък и повечето хора нямат машина за сладолед”, аргументира се собственикът на магазина Давид Уесмаел.

Венеция         Снимка: EПA/БГНЕС

Културните събития в афиша на тазгодишното лято в цял свят са предимно на открито. Многобройни са кината на открито, буквално под всякаква форма. Във Венеция например са взели идеята за автокино и в известните канали на града осъществиха лодка кино. Организаторът на идеята Никола Скопелити разказва:

„Идеята ми хрумна по време на блокадата. Когато по медиите се говореше за автокина, втора фаза и рестарт на културата, наричаха Венеция „мъртвия град” и културата се възприе като начин за съживяване. Така че свързах трите идеи и си помислих - защо да не направим кино за лодки?”

„Не очаквахме въобще силния интерес. Венеция се приемаше за мъртвия град, но всъщност изглежда по-жив отвсякога. Билетите за лодка киното бяха достъпни след полунощ и само за няколко минути всички бяха разпродадени. Не го очаквахме”, признава Скопелити.

В Бразилия пък беше открит цирк на открито за публика в автомобили. В палатката за представления се побират 40 коли вместо обичайните 2000 души.

„Когато се представяме, гледаме хората в очите и се опитваме да комуникираме директно с тях. Когато са в коли е малко по-трудно. Те могат само с клаксон или светлини да изразяват задоволството си. Понякога виждаме как пляскат вътре и че се забавляват и за нас това е чудесен отзив.”

Пандемията това лято присъства и на фестивал на татуировките - в руския черноморски курорт Сочи.

„Исках да направя татуировка на коронавируса и се захванах с проекта. Една татуировка обикновено отразява времето, ерата или нещо важно за човека. За някои това е военната служба, за други - първата любов, но пандемията от коронавирус засегна всички.”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е епохално събитие, което промени света. Не аз трябва да съдя в каква посока, но то ще се отрази навсякъде - в креативната индустрия, музиката, татуировките, кинематографията. Ще бъде навсякъде, отражение на нашата реалност”, споделя тату художникът Владимир Королев.

Целия репортаж на Силвия Петрова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15