Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе проект за промени в ИК

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание проект за промени в Изборния кодекс, съобщи пресцентърът на партията.

С промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Дава се право на избор на гласоподавателите за начина, по който искат да гласуват - с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система - 200  народни представители да се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илинден е!

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 08:42
Джейк Съливан

САЩ: 7 държави участваха в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война

От Съединените щати уточниха, че общо 7 държави са взели участие в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война. Русия от една страна и няколко западни държави от друга извършиха размяна на затворници, с мащаб, непознат от времето на Студената война. Общо 24-има души, повечето осъдени по дела с обществен интерес, бяха..

публикувано на 02.08.24 в 08:38
Димитър Главчев

Главчев на посещение на ГКПП "Русе – Гюргево", а депутатите разискват края на "френската безработица"

Очаква се днес служебният премиер Димитър Главчев да посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Вчера той предложи на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на камионите на два потока - първият за тези от държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете..

публикувано на 02.08.24 в 08:12

С молебен отбелязват 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в Мизия

В Мизия с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий - ще бъде отбелязана 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в града и съседното село Крушовица. След молебена ще бъде раздаден курбан, подготвен от общинската управа. Още на следващата година след бедствието в Мизия, на 2 август в местния храм се събират за молитва..

публикувано на 02.08.24 в 07:51

Изясняват причините за дерайлирането на товарни вагони между Мирково и Долно Камарци

Все още се изясняват точните причини за излезли от релсите между гарите Мирково и Долно Камарци товарни вагони от частна композиция, заради които  вчера движението на влаковете по Подбалканската линия беше спряно. Композицията е била от общо 20 вагона с празни нови цистерни. Пораженията са главно върху релсовия път. Пострадали..

публикувано на 02.08.24 в 07:46
Кампанията

"Държавните институции не работят": От фондация "Даная" очакват стартиране на промени в детското здравеопазване

Остава една седмица до изтичането на законовия срок, в който Народното събрание, Министерският съвет и Министерството на образованието трябва да обявят мерките в отговор на исканията на 12 хиляди граждани за животоспасяващи промени в детското здравеопазване . С отворено писмо до институциите фондация "Даная" припомни исканията.   "Ние..

публикувано на 02.08.24 в 07:42
Ракета, изстреляна от Ивицата Газа към Израел, 23 октомври 2023 г.

"Хизбулла" обстреля с ракети северните части на Израел

Ливанската шиитска групировка "Хизбулла" обстреля с ракети северните части на Израел. Това стана малко след като Националният съвет за сигурност на Израел официално предупреди, че "Хизбула" и палестинската групировка "Хамас" може да извършат нападения срещу обекти, свързани с еврейски институции и представителства на Израел в други държави...

публикувано на 02.08.24 в 07:40