Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Проектът на ГЕРБ за нова Конституция е семпъл и повърхностен

Снимка: БГНЕС

Рестарт може да се случи само чрез нов основен закон. Това, което са представили от ГЕРБ като проект, смятам, че е по-скоро, за да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура. Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че, ако само заради тези текстове искат нова Конституция, ми се струва нелепо. Проблемите в сега действащата Конституция са страшно много - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана.

Това каза за БНР ексдепутатът от РЗС и бивш съветник на премиера Борисов по въпросите за противодействие на Яне Янев, сега общински съветник, който от години призовава за свикването на Велико народно събрание и нова конституция. Според него настоящият проект е „изключително семпъл и повърхностен и аз смятам, че чрез него ГЕРБ целят да се предизвика дискусия, за да може да се работи по един солиден и истински проект“:

"На практика, за 30 години по посттоталитарната Конституция роди серийно производство скандали, институционални и легитимационни кризи. Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ".

„Има и наши текстове, които са заимствани, но в България политическото плагиатство е нещо сякаш нормално през последните 30 години и затова няма изпадаме в подробности“, изтъкна Янев.

Според него "неща, които целият народ одобрява, в проекта на ГЕРБ не съществуват“, добави той:

„Примерно принципът за мандатност! Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители! По отношение на конституирането на изпълнителната власт, няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем както е от нашата Конструкция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители"!

„За самата партия ГЕРБ най-оздравителният процес би бил да отиде в опозиция и да види вътрешните си проблеми и проблемите на държавата от опозиционна гледна точка“, заяви Янев. Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка:

„Не бих го посъветвал за нищо, защото той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в държавата през последните 10 и повече години“.

Според Янев премиерът не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради основния закон в страната:

„Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази Конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система. Според вас може ли да си търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06