Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знеполски: Хора, не жертвали нищо за демокрацията, са готови да я съсипят

Правителството трябва да въведе ред в столицата

проф. Ивайло Знеполски
Снимка: БГНЕС

С годините става съвършено ясно колко незряла е нашата демокрация и колко ние сме незрели за една истинска демокрация. При нас политическият живот се схваща главно като борбата на една група срещу друга. Идването на власт, свалянето - всичко се свежда до някаква кеч борба. Няма нормален парламентарен живот, защото е невъзможно да има диалог - там двете страни се чувстват задължени да обиждат, дискредитират и окалят другия. В момент, в който има такива отношения, не е възможно никакво нормално функциониране. Затова се намираме в един изключително важен момент, в който трябва да преосмислим самите принципи на демокрацията.

Това каза за БНР философът, културолог и изкуствовед проф. Ивайло Знеполски в коментар за антиправителствените протести в София.

„Нещата са много по-сложни, отколкото гласовете, които се чуват от улиците или от партийните централи. Лично аз, с моята възраст и опит, който съм натрупал, съм силно обезпокоен, защото виждам много деструктивни процеси в обществото. Тези процеси се забелязват и в развитите страни, но там ги дискутират!“

Демокрацията се обръща срещу самата себе си, обясни Знеполски.

„Демокрация, доведена до някакъв фетиш, до утопията за непосредствена демокрация, която може да се практикува от улицата, от всеки, която няма граници, започва да разрушава самата демокрация. Много теоретици през последното десетилетие свързват опасностите на тоталитаризма именно с тези деформации, които настъпват в демокрацията. Демокрацията я разбираме като права на индивида, на автономията, на групата, без граници…Това, което става, е крайно нередно и деструктивно за страната“.

30 години след промяната има нужда преглеждане на Конституцията, каза той.

„Това, което предложи Борисов, мен не ме удовлетворява, защото е просто някакъв отговор на популистки издигнати необмислени мисли, на искания от улицата. И намаляването на броя (депутати) и елементите за мажоритарно (гласуване) и нещата около автономността на съдебната система или засилване на нейните функции. Трябва да прегледаме основните институции в страната. Крайно време е да вземем решение относно мястото на президента и президентството в страната. Или трябва да се отиде към президентска република, или да възприемем парламентарния модел, да кажем, на Италия, в която президентът се избира от парламента с две трети мнозинство - това е една уважавана, авторитетна фигура, обикновено на преклонна възраст без политически амбиции за бъдещето, който е приемлив за всички и може да бъде посредник в такива кризисни моменти. Практиката показва, че е от Желю Желев до Румен Радев президентството е източник на напрежение, конфликти и разделения по-скоро, отколкото на обединението. Разделение дори в границите на собствените партии, които го издигат. Така беше със СДС, с БСП и с ГЕРБ. Социологическите сондажи показват, че бъдещето е в един крайно раздробен парламент, на сили, които трудно могат да намерят диалог помежду си. Следователно се нуждаем от някакъв по-силен център на властта. Хубаво е да погледнем към гръцката практика – партията, която спечели най-много гласове да има бонус. Мисля, че в Гърция беше 50 депутатски места, но там парламентът е по-голям. Тоест, да има гарантирана стабилност и, че няма всеки момент да изпадаме в конституционна криза…

"Раздвоен съм в отношението към протеста", каза ученият:

„Има една симпатична част, която е спонтанна, на млади и интелигентни хора, но в същото време виждаме паралелно редица организирани съвсем користни групи, които се стремят да извлекат чисто политическа полза, които са свързани и със задкулисно финансиране и със задкулисни игри. Може да е било винаги така, но не значи, че трябва да ни харесва. За пръв път сега ситуацията е толкова сложна, защото протестът не се води от една сила срещу друга, а има различни играчи, включително и различни геополитически подкрепи. Трябва час по-скоро да настъпи някакъв разум и да разберем, че демокрацията функционира с компромиси и с диалог“.

"Тези 40 дена показват, че протестите са безперспективни", допълни Знеполски:

Просто те в една своя част целят сменянето на гарнитури с други гарнитури с незнайно какви намерения. Оправянето на обществения живот и подобряването на демокрацията е въпрос на еволюция, на обсъждане и на бавни промени. Днес не е времето за революция или псевдореволюционни жестове. Теоретиците на революцията биха се забавлявали страшно много, защото революционерите тук претендират, че искат да ги пази полицията, вместо да се борят с нея, а освен това са готови и да се прегръщат с нея.

Трудно ще се установи диалог, защото нещата са поставени на „лична и користна основа“, каза изследователят:

„Единственият изход е дочакването на редовните избори и след това политическите сили, които влезнат там, да сключат пакт за диалог и за обмисляне на промени в Конституцията, които да направят възможно, по един неконфликтен и неантагонистичен начин, да се управлява страната“.

"Правителството трябва да поеме своята отговорност и да въведе ред в столицата. Да прекрати протестите, защото има регламент за протестни действия. Трябва да се регламентира какво значи "гражданско неподчинение" и не е противоречи ли то на закона. Иначе ще изпаднем в парадокса, че всяка група от 50 - 100 човека може да блокира цялата страна, защото си е наумила да иска нещо и да казва, че тя не се подчинява. Демокрацията не би могла да действа по този начин. Нека се явят на изборите, нека бъдат любезни да приемат резултатите от изборите и тогава да се води един диалог, със съзнанието, че за 4 години сме приели реалностите такива, каквито са. Не може всяка година по няколко пъти да се оспорят реалностите и легитимността на властта. Така рискуваме да се превърнем в една пропаднала държава. Вместо да вървим напред, ние вървим все по-назад".

За честността на изборите Знеполски коментира, че гарант са многото наблюдатели, застъпници и международни наблюдатели:

„Какво може да се направи, за да убедиш някой, който е загубил, че изборите са честни. Това е чисто психологически момент на един неузрял политически живот. Ако не може да се приемат изборите като честни, значи не сме узрели за демокрация…От нас зависи да имаме друг облик на политическите партии с друг облик на политическия живот. Не може да имаме претенциите да приличаме на Германия или Франция, без да сме изминали тези 3 века демокрация. В края на краищата имаме една подарена демокрация. Тези хора, които не са жертвали нищо за нея, сега са готови да я съсипят, защото тя нищо не им коства. Затова трябва да бъдем по-въздържани и не трябва да се водим от егоцентризма си, от желанията си, от апетитите си и амбициите си. Ако се говори за мафия, да се посочат мафиотите. Ако се говори за корупция – да се посочат и да се атакуват корупционните сделки. Да престанем с общи заклинания и бабини клетви на противника".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракетата

Американско-руски екипаж пое към МКС с модул "Дракон"

От космодрума Кейп Канаверал във Флорида беше успешно изстреляна ракетата "Фалкон-9" на "Спейс Екс", която трябва да транспортира трима американски астронавти и един руски космонавт до Международната космическа станция. Изстрелването се забави с един ден поради силни ветрове. Този полет, организиран като част от обичайната смяна на екипажа..

публикувано на 04.03.24 в 10:33

Подписка и протести в защита на 230 дка общинска земя от фотоволтаици в село Къшин

Недоволство, протести и защита на общински земи в село Къшин, община Плевен обещава Димитър Кирилов, за да се спасят 230 декара земя и да не бъде превърната във фотоволтаична централа. "За нас това е война, която ще продължи дълго, и протест ще има, и ще информираме обществеността на Плевен, влизам в контакт с Ловно-рибарскто..

публикувано на 04.03.24 в 10:30

И в Кюстендилско недоволстват от фотоволтаиците

Жители на кюстендилските села Коняво и Дворище се противопоставиха остро срещу изграждането на фотоволтаичен парк на около 1300 декара площ в землището между двете села.  Проектът е от 2019 г. На общественото обсъждане в залата на централното градско читалище "Братство" местните изразиха бурно неодобрението си , наложи се пред читалището да..

публикувано на 04.03.24 в 10:25
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

12-и ден няма информация за местонахождението на Ивана от Дупница

Все още няма никакви следи или информация за 17-годишната Ивана от Дупница. Момичето е в неизвестност от 22 февруари. По план и днес издирването трябва да продължи, казаха за БНР от полицията. Пак по информация от полицията издирването последните дни не е спирало и се съсредоточава по поречието на река Джерман, а и в района на..

публикувано на 04.03.24 в 10:22
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и председателят на НС Росен Желязков.

Росен Желязков: България има възможности да увеличи транзитните доставки на газ от Азербайджан

България има възможности да увеличи транзитните доставки на азерски газ, както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. Това заяви председателят на Народното събрание по време на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. Председателят на НС е на официално посещение в Азербайджан По време на..

публикувано на 04.03.24 в 10:11

88 млн. лв. в бюджета за т.нар. активни политики на пазара на труда

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена заетост..

публикувано на 04.03.24 в 09:59
Гръцката фрегата

Гръцка фрегата се включи в мисията на ЕС за защита от хутите в Червено море

Гръцка фрегата е част от мисия на ЕС за защита на търговските кораби от нападенията на йеменските бунтовници хути. Опозицията настоя за изтегляне на гръцките военни от операцията. Гръцката фрегата "Хидра" вече е в Червено море, като част от силите на ЕС за защита на търговските кораби,  съобщават от министерството на отбраната в..

публикувано на 04.03.24 в 09:52