Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести засилват натиска над протестиращи в Тайланд

Вдигната ръка с три пръста и бяла панделка са символите на протеста в Тайланд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайландската полиция задържа днес още няколко видни активисти от младото продемократично движение в кралството, което иска промени в правителството и нарушава табутата с призиви за реформи в монархията, предаде АФП.

Страната е свидетел на почти всекидневни протести от месец, като около 20 000 души излязоха на улиците през уикенда да изразят недоволството си от свързаното с армията правителство и да призоват за дискусии за ролята на кралското семейство.

През нощта полицията арестува трима ключови активисти, а на сутринта още петима, включително две известни рап звезди, с което общият брой на задържаните стана 11.

The country has seen near-daily rallies for over a month, with some 20,000 turning out at the weekend to vent their anger at the military-aligned government and call for discussions about the royal family's role.

Арестуваните са участвали в протест на 18 юли, която даде начало на вълната от демонстрации.

По-късно са освободени под гаранция.

Какви са исканията на протеста

Демонстрациите са против правителството на премиера Прают Чан-о-ча. Бившият военен поведе преврат през 2014 г. и запази кралството под военно управление в продължение на 5 години.

При хунтата бе създадена нова конституция – преди изборите миналата година.

Прают Чан-о-ча бе избран да оглави гражданско правителство.

Протестиращите обаче казват, че целият процес е съшит благодарение на новия основен закон и настояват за разпускане на парламента, за пренаписване на конституцията и за край на тормоза, на който са подложени.

Имат и 10 искания към монархията, включително закона за клевета, който пази кралското семейство от критики.

Законът е сред най-строгите в света и предвижда наказания по 15 г. за всяко обвинение.

Защо сега?

Недоволството тлее от февруари, когато лидерите на опозиционна партия, популярна сред млади хора, получиха забрана да се занимават с политика.

Според протестиращите решението за партията „Бъдеще напред“ е политически мотивирано.

А карантината заради пандемията, която удари тежко тайландската икономика, изложи на показ пропастта между класата от милиардери и бедните жители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 10 000 участници на продемократична демонстрация в Тайланд

Продемократична демонстрация събра 10 000 души на един от най-известните площади в Банкок, съобщи тайландската полиция, цитирана от Франс прес. Това е най-големият митинг в кралството след преврата от 2014 година, който доведе на власт настоящия..

публикувано на 16.08.20 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и..

публикувано на 25.08.24 в 18:24