Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Починалите през 2020 година у нас все още са най-малко на брой за последните 5 години, съобщава "24 часа". Само в три от общо 31 седмици от началото на годината починалите са рекордно много, показват данните на Националната статистика.

Въпреки това, България е първа в света по индекс на смъртност на хиляда души. Това е констатация на американски сайт за демографски анализи. В челната десятка по този показател са все източноевропейски държави с изключение на африканската Лесото, пише още "24 часа".

Трите държави с най-ниска смъртност на хиляда души са Катар, Обединени арабски емирства и Бахрейн. "Стандарт" информира, че от април до юни тази година е регистрирана ниска инфлация и едноцифрен спад на икономиката. Понижението на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие е едно от най-ниските спрямо другите държави в ЕС, а пазарът на труда бележи лек спад. Според икономиста Красен Станчев свиването няма да е повече от 7 на сто.

По време на извънредното положение инспектори на Главна инспекция по труда са разкрили нарушения на работодатели, които прекратяват трудовите договори и злоупотребили с отпуските на подчинените си, пише "Монитор". За първите шест месеца на годината има неизплатени заплати за 4 милиона и 500 хиляди лева. Сред лошите примери са неизплатени заплати на шивачки в Кюстендилско и на туристически персонал във Варна.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заявява в интервю за "Телеграф"-  "Касата ще плаща на 30 хиляди медицински сестри да разкрият практики". Целта била младите лекари да получават по две хиляди лева над заплатите си. Здравният министър уверява още, че складовете с предпазни маски и дезинфектанти ще бъдат заредени за есента.

"Магистрала "Тракия" е най-опасната в Европа" е водещото заглавие на "Дума". Вестникът цитира експерта Богдан Милчев от неправителствения Институт по пътна безопасност, че пътищата се ремонтират с политически поръчки. Той съобщава, че в отсечката от Чирпан до Стара Загора, от 2015-а до юни тази година, са загинали 16 души.

"Земя" информира за подготвян от синдикатите в "Мини Марица-Изток" протест. От КНСБ и от КТ "Подкрепа" в държавното дружество настояват за спешна среща с премиера  Борисов, който да из разясни бъдещето на енергийния комплекс. Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и до Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 60 милиона лева или да се повиши цената на въглищата.

В месеците на кризата ядем все повече вносни зеленчуци, пише "Труд". Родната стока се продава навън, допълва вестникът.

Изпълнителният директор на "Ню Бояна Филм Студио" Ярив Лернер обявява, в интервю за "Монитор", че започва работа по четири проекта, които осигуряват трудова заетост на пет хиляди семейства. Той уверява, че всяка последна информация за Covid-19 се изпълнява прецизно в тяхната фирма.

В днешното хартиено издание на "Сега" филмовият критик Александър Донев коментира "За българското кино днес повече пари значат по-малко морал". Актуалните промени в Закона за филмовата индустрия били тихомълком публикувани за обсъждане в началото на август в сайта на Министерството на културата. В някогашния национален киноцентър "Бояна", днес "Ню Бояна", се снимат предимно американски продукции, пише вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21