Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е открила голямо находище на природен газ в Черно море

| обновено на 21.08.20 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е открила находище с 320 млрд. кубически метра природен газ в Черно море, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на специална церемония днес. Това беше хубавата изненада за страната, която президентът на Турция обеща преди два дни да обяви днес. 

Турският  лидер обяви, че това е най-голямото находище, откривано в турската история:

„Най-голямото откриване в турската история на находище на природен газ беше осъществено в Черно море. Нашият сондажен кораб „Фатих“, който започна проучвания на 20 юли 2020 г. в кладенеца „Туна -1“, слава Богу, откри 320 млрд. куб. м. природен газ“.

Той добави, че има голяма вероятност да бъдат направени и други открития в района. 

Турският държавен глава заяви, че целта на страната е през 2023 г. – стогодишнината от основаването на Република Турция – да започне експлоатацията на природния газ.

Според Реджеп Ердоган откритието е важно от гледна точка на турската енергийна независимост. Той припомни, че през 2017 г. Турция прие нова енергийна стратегия и увеличи флота си от сеизмични и сондажни кораби. По думите му властите ще пристъпят към добив в най-близко време. Турският президент изрази надежда за подобни добри новини и от Средиземно море. 

Във видеоконферентна връзка от борда на сондажния кораб „Фатих“ финансовият министър Берат Албайрак изрази надежда откритите залежи да намалят турския външнотърговски дефицит. Енергийният министър Фатих Дьонмез допълни:

„В момента сондажите са на 3500 метра под морското равнище. Дълбочината на морето тук е 2100 метра, пробихме и приблизително 1400 метра земен слой. Работата ни тук обаче не е приключила и ще сондираме на още 1000 метра дълбочина.“

Находището, в което Турция направи откритието, се намира на около 150-180 км навътре в морето в турската изключителна икономическа зона в близост до границата с българската и румънската зони в Черно море. 

Според експерти откритото количество е достатъчно да покрие нуждите от газ на Турция за 7-8 години, но ще изисква поне 5 млрд. долара инвестиции. 

Реджеп Ердоган заяви в сряда, че ще съобщи "добра новина" в петък, която ще възвести "нова ера" за Турция. Думите му доведоха до скок на акциите на турските енергийни компании и на лирата. Ердоган не съобщи повече подробности, но източниците посочиха, че той има предвид находище на газ в Черно море, а един от тях посочи, че количеството на резервите потенциално може да посрещне енергийните нужди на Турция за период от 20 години.

Турция почти изцяло разчита на внос, за да задоволява енергийните си нужди, но прави проучвания за въглеводороди в Черно и Средиземно море, където проучванията й в спорни води предизвикаха протестите на Гърция и Кипър.

Всяко намаляване на сметката на Турция за внос на енергоизточници, която миналата година възлезе на 41 млрд. долара от доставчици като Русия и Иран, не само ще подсили правителствените финанси, но й ще помогне за намаляване на хроничния дефицит по текущата сметка, който оказва натиск върху турската лира, отбелязва Ройтерс. Макар тази перспектива да е несигурна и отдалечена във времето, турската лира укрепна в сряда след завоалираните изявления на Ердоган, посочва агенцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изследователският кораб

Турция вероятно е открила природен газ в Черно море

Турция е открила енергоносители в Черно море, най-вероятно природен газ, са съобщили днес пред агенция Блумбърг двама източници, запознати с темата, предаде БТА. Двамата неназовани официални представители са направили това съобщение, след като..

публикувано на 19.08.20 в 20:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54