Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Методиев: Днес трябва да имаме достъп до документите с гриф "секретно" до 2005 г.

Ясен регламент за декласификация ще действа дисциплиниращо на службите, смята историкът

Момчил Методиев
Снимка: Ани Петрова

„В документите на службите, особено за периода от 90-те години, вероятно има много хипотези за  преплитане на интереси между бизнес, политика, служби. Вече вторият въпрос е доколко тези документи имат повече от информационна стойност, дали имат юридическа стойност - дали някой може да бъде осъден въз основа на тези документи.“ Това каза пред БНР историкът Момчил методиев, автор на книги, посветени на „Държавна сигурност“.

Законът за защита на класифицираната информация много обширно разписва цялата процедура както по класификацията на една информация, така и по отношение на нейната декласификация. Основната отговорност се пада на Държавната комисия по сигурността на информацията - ДКСИ, обясни Методиев.

„И там много ясно е записано, че всички документи с гриф „строго секретно“ трябва да се декласифицират 30 години след тяхното създаване, тези, които са с гриф „секретно“ да бъдат декласифицирани 15 години по-късно, а тези с гриф „поверително“ – 5 години по-късно. Накратко днес, 2020 година ние би трябвало да имаме достъп до всички документи с гриф „секретно“ до 2005 година.“

Често този въпрос се употребява от политиците с политическа цел, но от гледната точка на историка информацията в тези документи със сигурност има голяма историческа стойност, „когато обсъждаме началото на българския преход“, посочи Момчил Методиев в предаването "Хоризонт за вас".

В момента, когато говорим за началото на българския преход, обикновено стъпваме на мемоарите на основните участници, които като всеки мемоар са пристрастни, докато тези документи ще допълнят картината.“

Снимка: БГНЕС

Ясна процедура за декласификация и оповестяване на такива документи действа дисциплиниращо на службите, категоричен е Методиев.

„Ако един ръководител на служба, специална, или на съответната организационна единица, знае, че документите, които той създава като класификация и пише, да речем през 2005 година и знае, че през 2020 година те ще бъдат декласифицирани, това напълно променя начина на мислене в съответната служба.“

Международна практика е институциите сами да предлагат и декласифицират определена информация, изтъкна историкът. При една прозрачна система самите институции би трябвало да имат интерес, защото те налагат първичната интерпретация. Вторичната е за историците и журналистите, допълни Момчил Методиев.

Снимка: БГНЕС

Законодателството е уредено достатъчно добре по отношение на досиетата, но практиката е съвършено противоположна на духа на това законодателство. Проблемът не е в закона, а в практиката, обобщи той. Методиев вижда като причина за това „тежка институционална инерция“. Вероятно има и доза страх, допуска историкът.

„Идеята, че ръководителят на един архив знае какво има в този архив, е лъжлива. Ръководителят на един архив не знае какво има в архива. Той знае номерата на документите, заглавията, може да е прочел една част от тези документи, но той никога не знае какво съдържа всичко това. Тоест страхът е атавистичен.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18