Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди евакуирани заради пожари в Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в Калифорния, в която бушуват някои от най-тежките пожари в историята на щата, предадоха световните агенции.

Пожарите, предизвикани от хиляди светкавици и подхранвани от рекордните горещини и ниска влажност, костваха живота на най-малко петима души досега. Единият от пожарите вече унищожи близо 90 000 хектара площи и заплашва лозята в Напа и Сонома, където и в последните години имаше пожари, отбелязва БТА.

Заради риска от разпространение на коронавируса някои от десетките хиляди евакуирани потвърдиха убежище по паркингите и на плажовете в щата вместо в центровете за подслон, подсигурени от властите.

На конгреса на демократите миналата седмица губернаторът на щата Гавин Нюсъм подчерта пряката връзка между климатичните промени и пожарите и прикани онези, които не вярват да дойдат в Калифорния.

Миналата неделя щатът отчете третата най-висока температура, регистрирана някога на Земята - 54,4 градуса по Целзий, измерена в Долината на смъртта.

Оттогава над 312 000 хектара насаждения бяха опустошени от пожари. Димът от огнената стихия доведе и до замърсяване на въздуха в залива на Сан Франциско.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мощен пожар бушува в Калифорния

Пожарникари се борят с мащабен горски пожар в Калифорния, който принуди хиляди жители на щата да напуснат домовете си източно от Лос Анджелис, предаде Би Би Си. Над 1300 огнеборци, подкрепени от хеликоптери и самолети, се опитват да потушат..

публикувано на 03.08.20 в 13:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателсвото на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30