Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Навални ще оцелее, но ще е "извън строя" в продължение на месеци

Активистът Яка Бизил - основател на германската фондация „Кино за мир“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще оцелее след предполагаемото отравяне, но ще е „извън строя“ в продължение на месеци. Това заяви активистът Яка Бизил - основател на фондацията „Кино за мир“, предаде Ройтерс.

Като "атака с отрова" определи в интервю за таблоида „Билд“ случилото се с Навални активистът, чиято фондация транспортира със специален самолет руският опозиционер: от Омск в Берлин. Там той беше настанен в  болницата „Шарите“, откъдето обаче не са коментирали още състоянието му.

„Не познавам лично Навални - нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика! Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме. Организирахме полета и за щастие, след някои пречки, нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза пред Франс прес в събота активистът. А пред „Билд“ потвърди, че Навални е понесъл въпросния полет добре.

Но това не променя, „тревожната като цяло ситуация“, добави Яка Бизил. Според него, ако опозиционерът се възстанови, „той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца“.

От Ройтерс припомнят, че здравето на 44-годишния Алексей Навални се влоши рязко в четвъртък по време на полет от западносибирския град Томск за руската столицата Москва.

Затова и самолетът с него кацна принудително в Омск, където опозиционерът беше настанен в болница, изпаднал в кома. Заради отрова, твърдят негови съюзници. 

На Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита -  посочва главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални

Главният лекар на болницата в Омск: В организма на Навални няма отрова

Главният лекар на болницата за спешна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски е написал писмо на германските си колеги, които в момента лекуват опозиционера Алексей Навални, с предложение за помощ, предаде агенция "Новости". Мураховски..

публикувано на 23.08.20 в 22:12
Самолетът с Навални излетя от Омск рано тази сутрин.

Навални е приет в клиника в Берлин

Руският опозиционер и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални беше приет в престижната берлинска клиника „Шарите“, където ще продължи лечението му. Опозиционерът и критик на Кремъл е  в кома на фона на съмнения за отравяне . Тази..

обновено на 22.08.20 в 12:47
Алексей Навални

Алексей Навални е в кома след предполагаемо отравяне

Лекарите се борят за живота на руския опозиционер, критик на Кремъл и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални. Това съобщи Анатолий Калиниченко, заместник главен лекар на болницата за спешна медицинска помощ в град Омск, където..

обновено на 20.08.20 в 16:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:07

В Гърция разбиха престъпна банда, изнудвала заведения

Гръцката полиция разби банда за изнудване, нейните членове дават днес показания пред прокурора. Арестуваните са обвинени в престъпления от заплаха и изнудване на собственици на заведения до бомбени атентати, палежи и нападения. Според..

публикувано на 17.07.24 в 11:47
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата..

публикувано на 17.07.24 в 10:21