Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България придоби 20% от акциите на терминала за втечнен газ край Александруполис

| обновено на 24.08.20 в 14:54
Снимка: пресслужба на МС

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по подписване на договора, с който официално "Булгартрансгаз" придоби 20% от акциите на строящия се терминал за втечнен природен газ край Александруполис. В Атина пред гръцкия си колега Кириякос Мицотакис Борисов отбеляза, че "Днес се пише история".   

Подписаното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат от различни източници, включително от Съединените щати, Катар и Израел. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. 

В кратката си реч на церемонията Борисов отбеляза, че газовата карта вече е променена.

"Потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг - само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България. Обърнахме реверсите: С колегите от Гърция с много воля, с много съпротива, защото ако погледнете картата, ние обърнахме посоката. Когато се обръща посока, винаги е трудно, винаги предизвиква бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на Еврозоната, така че гръцките фирми-инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще".

Съоръжението край Александруполис е планирано да се въведе в експлоатация в края на 2022-ра година. Проектът е част от цялостната концепция за газов хъб "Балкан", който предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура, да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

В рамките на срещата си с гръцкия му колега, премиерът Борисов е поставил въпроса за облекчаване на движението между двете страни в условията на коронавируса. Борисов смята за важно да се възстанови работата на възможно най-голям брой гранични пунктове, както и бързото изграждане на пункта "Рудозем - Ксанти".

В изказването си, излъчено на живо във Фейсбук, Борисов подчерта, че подписването на споразумението ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат от различни източници, включително и от САЩ, Катар и Израел.

„Днес правим история“, отбеляза  Борисов пред Мицотакис, преди официалната церемония, на която присъства и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. 

В краткото си приветствие премиерът ни каза, че „не само че Гърция и България стават огромен енергиен хъб, днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света и възможност всички да се диверсифицират“.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г., посочват от правителствената пресслужба.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите няма да изслушват премиера за ваксините

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на „БСП за България“ в дневния ред на Народното събрание да се включи изслушване на премиера Бойко Борисов за технологичните параметри на договаряните ваксини, в това число количествата, както и изискванията към тяхното транспортиране. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП..

обновено на 03.12.20 в 12:32

Подкрепата за бизнеса бе обсъдена на работно съвещание при премиера

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше тема на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници по заемите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това е една от най-силните икономически..

публикувано на 03.12.20 в 12:28

Дистанционното обучение и липсата на спорт за децата

„ Въпреки усилията на Министерството на образованието на много места все още има деца без нужните им за дистанционно обучение електронни средства “. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Пламена Николова, програмен координатор на политики за деца в Националната мрежа за децата. „По-големият проблем е как родители на по-малките ученици успяват..

публикувано на 03.12.20 в 12:09

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година, бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите е..

обновено на 03.12.20 в 12:05
Оливер Вархеи

ЕК иска Скопие да разбере загрижеността на София

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи поиска от Република Северна Македония да положи допълнителни усилия и да разбере загрижеността на България, за да се намери решение, приемливо и за двете страни, съобщава македонският сайт „Сакам да кажам“. Вархеи каза на вчерашното заседание на комисията по външната политика на Европейския..

публикувано на 03.12.20 в 11:58

Синята зона в Петрич няма да бъде премахвана

Община Петрич запазва досегашната схема на организация на движението в централната част на града и синята зона за платено паркиране  остава, за да се осигури безпроблемен достъп до  болница „Югозападна“, както и до  административната сграда на общината. Това заяви за „Хоризонт“ кметът Димитър  Бръчков, след като вчера бе съобщено, че в..

публикувано на 03.12.20 в 11:40

Китайският културен център в София стана на три години

Китайският културен център в София отбелязва три години от създаването си. Той е един от 35-те в света, като в нашия район е единствен. За рождения ден от Центъра организират различни събития. Част от програмата са конкурс за дублаж на китайски филми и превод на китайска литература. На сайта на културния център се публикуват и тематични статии - за..

публикувано на 03.12.20 в 11:27