Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре смазана машина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Добре смазана машина. Това определение за прекрасно играещ немски отбор се превърна в нещо като клише в последните години. Но как по друг начин може да опишеш това, в което се превърна Байерн (Мюнхен) за по-малко от 9 месеца.

Броенето започна от назначаването на Ханс Дитер Хлик за треньор на тима. Преди това баварците не бяха отбор. Точно бяха загубили с 1:5 от Айнтрахт (Франкфурт) и изглеждаше така, че Бундеслигата най-накрая ще има друг шампион. 37 мача и 33 победи по-късно Байерн е първият отбор от големите първенства в Европа след 2015 година, който направи требъл – титла, купа и Шампионска лига. Грандът от Мюнхен повтори постижението си от 2013 година.

И отново се връщаме на Ханзи Флик. 33 победи в 37 мача. Или процентно казано 91.6. 110 вкарани гола и спечелен трофей на всеки 12 мача. Фантазия! Честно казано, няма по-заслужен победител в Шампионската лига от Байерн. 11 победи в 11 мача – нещо невиждано досега в турнира на богатите. Удивителна победа със 7:2 над Тотнъм като гост. Впечатляващ успех с 3:0 като гост на Челси. Убийственото 8:2 над Барселона в четвъртфиналите. А след това и прекрасно изиграните в тактическо отношение мачове с французите – 3:0 над Лион в полуфинала и 1:0 над ПСЖ вчера вечерта. Да, парижани имаха 2-3 много чисти положения и големите звезди на тима Неймар и Килиан Мбапе определено са длъжници. Но трябва да подчертаем и прекрасните изяви на вратата на Мануел Нойер. На 34 години Нойер доказа защо е смятан за един от най-добрите вратари в света. А защо не и най-добрият?

И като заговорихме за герои, в Байерн е пълно с такива. Откритието обаче е едно 19-годишно момче, чиято мечта бе сбъдната вчера в Лисабон. Алфонсо Дейвис. Роден през 2000 година в….бежански лагер в Гана. Родителите му търсят по-добър живот, имигрирайки в Канада през 2005 г. Десетина години по-късно Алфонсо Дейвис е най-младият футболист, взел участие в МЛС, а през 2017-та е рекордният трансфер на играч от първенството на САЩ и Канада – около 15 млн. евро в Байерн. Следващите стъпки в развитието на канадеца са като за Холивудски филм – титла в дебютния му сезон, а сега и триумф в Шампионската лига.

„Това е за всеки, който преследва мечтите си и никога не се предава. Може да изглежда невъзможно, но просто продължавате да го търсите и да го искате. Кой можеше да каже, че едно момче от Канада, от Едмънтън, Албърта, ще постигне това. Повечето хора дори не знаят къде се намира това. Там вали сняг, много е студено – говоря за -40 градуса. А сега това момче е победител в Шампионската лига“, описа прекрасно пътя си Алфонсо Дейвис.

Разбира се, канадецът имаше щастието да попадне в перфектната среда. В отбор, изграден от страхотни преди всичко личности. Мануел Нойер, Йошуа Кимих, Лион Горетцка, Томас Мюлер, Серж Грабри и разбира се, Роберт Левандовски.

Няколко думи и за поляка. Според мнозина, големият губещ от това, че Златната топка няма да бъде връчена тази година. 55 гола и 10 асистенции в 46 мача. Голмайстор и шампион а Бундеслигата, на Купата на Германия и на Шампионската лига. Най-резултатният футболист в Европа, като далеч зад него са Чиро Имобиле от Лацио с 39 гола и Кристиано Роналдо от Ювентус с 37.

В Шампионската лига Левандовски вкара 15 гола, като прекъсна серията си от 9 поредни мача с гол във вчерашния финал. Вчера пък сантиметри го разделиха от 16-ти гол в турнира, когато в края на първото полувреме удари греда.

Байерн (Мюнхен) заслужи своята слава и доказа, че във футбола парите не са всичко. Да, нужни са, но без колектив, дисциплина и много труд нещата не стават. А това са важните компоненти, за да бъде добре смазана една машина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Не трябва да има никакво подценяване

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заяви, че ръководството е разговаряло с футболистите и не може да има никакво подценяване в реванша срещу Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Лудогорец ще гостува в Грузия в сряда вечер.  Разградчани постигнаха успех с 3:1 в първия двубой на българска земя. "Ние имаме..

публикувано на 16.07.24 в 20:25
Яспер Филипсен

Белгиецът Яспер Филипсен спечели победата в 16-ия етап на Обиколката на Франция

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели победата в 16-ия етап от Колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 189 км от Грисан до Ним.  Това е трети успех на Филипсен в тазгодишното издание на престижното колоездачно състезание. В генералното класиране остава начело Тадей Погачар от Словения, който има общо време от 67:35:56..

публикувано на 16.07.24 в 20:13
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла Sigoa на състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. "Скъпа Валентина, желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с незабравими моменти. Щастливи..

публикувано на 16.07.24 в 15:32