Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ започва консултации с партиите в парламента за свикване на ВНС

| обновено на 25.08.20 в 07:23
Снимка: Ивайло Михайлов

ГЕРБ започва консултации с парламентарно представените партии за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция, съобщиха от пресцентъра на партията. 

В тези консултации ГЕРБ ще бъде представен от председателя на парламентарната им група Даниела Дариткова, председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

Първата среща е от 11 часа с депутатите от ВМРО. Следва разговор с колегите им от НФСБ. Двете формации са коалиционен партньор на ГЕРБ във формат "Обединени патриоти".

Консултациите ще завършат с независимите народни представители. 

За 2 септември е насрочена срещата с групата на "Воля". 

От БСП вече отказаха участие заради взетото решение партията да не участва в консултации за нова конституция. 

От ДПС още не са отговорили. 

Промените, преложени от ГЕРБ, включва намаляване на депутатите наполовина - от 240 на 120, намаляване на мандата на главния прокурор и висшите съдии от 7 на 5 години, и разделяне на ВСС на два състава - съдийски и прокурорски. За да стартира процедурата по свикване на ВНС, управляващите трябва да съберат 120 гласа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимир Ципов

Красимир Ципов: Ще съберем 120 подписа и ще вървим към консултации за ВНС

"Ще съберем 120 подписа на 2-ри септември и ще вървим към консултации за приемане на решението за отиване към Велико народно събрание". Това каза пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Той посочи, че утре, 25 август, ще започнат..

публикувано на 24.08.20 в 12:58
Валентин Касабов

Валентин Касабов прогнозира, че ще бъдат събрани гласовете за внасянето на проект за нова Конституция

Депутатът от Националния фронт за спасение Валентин Касабов прогнозира, че необходимите 121 гласа за внасянето на проект за нова  Конституция ще бъдат събрани.  Той коментира темата след края на Националното съвещание на прокуратурата, на което беше гост:..

публикувано на 24.08.20 в 16:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството..

публикувано на 03.08.24 в 15:37
Плаж на о-в Крит

Половината гърци не могат да си позволят почивка това лято

Проучване в Гърция показва, че половината гърци не могат да си позволят почивка това лято. Опозицията обвинява правителството в липса на добра социална политика. Само 10% от гърците могат да си позволят нощувка в хотел по време на лятната..

публикувано на 03.08.24 в 14:27

Катастрофа на АМ "Тракия" в посока София, шофирайте внимателно около 73-тия километър

Движението при 73-ти километър на АМ "Тракия“, в посока София е затруднено заради катастрофа между два леки автомобили. Има данни за пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов "Към мястото пътуват екипи на Спешна..

публикувано на 03.08.24 в 14:12

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Трифонов отрече да е участник в сценарий за..

публикувано на 03.08.24 в 14:01

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби..

публикувано на 03.08.24 в 13:20

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на..

публикувано на 03.08.24 в 13:12