Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" плаща повече от 100 млн. евро за данъци със задна дата във Франция

| обновено на 24.08.20 в 19:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук ще плати на Франция над 100 милиона евро за непогасени данъци със задна дата. Филиалът на социалната мрежа във Франция е бил подложен на десетгодишен одит. 

Миналото излезе скъпо на Фейсбук Франс: дъщерната компания на социалната мрежа ще заплати 106 милиона евро на френските данъчни власти за непогасени данъци. 

"Споразумяхме се с френската данъчна администрация за периода  от 2009 до 2018 г." - обяснява говорителят на групата Лоран Соли за в. "Фигаро". Според изданието "Капитал" това ще излезе солено на компанията, която отбелязва загуби за 88 милиона евро според сметките за миналата година.

През 2012 г. френският офис на Фейсбук беше претърсен от данъчната полиция. а преди две години филиалът е променил правната си структура, След преместването си от Ирландия във Франция дъщерната компания на Фейсбук значително увеличава приходите си. Данъкът ѝ обаче е нараснал с 50% за 2019 г. 

Франция, която упорито настоява за по-строги данъчни правила за цифровите гиганти, тази година си възвърна 11 милиарда от контрол на данъчни измами.

Страната желае да преработи международните данъчни правила за цифровите компании като Facebook, Google на Alphabet, Apple и Amazon, заяви, че големите технологични групи плащат твърде малко данък в страната, където имат значителни продажби. Действащите международни данъчни правила позволяват  компаниите законно да насочват продажбите, генерирани на местните пазари в Европа, в техните регионални централи. Някои от технологичните компании, включително "Фейсбук", имат европейски или международни централи, базирани в страни със сравнително ниски ставки на корпоративния данък, като например Ирландия.

Говорител на "Фейсбук" заяви, че френските данъчни власти са извършили одит на сметките на компанията през периода 2009-2018 г., в резултат на което дъщерното дружество е постигнало споразумение да плати общо 106 милиона евро под формата на неплатени данъци. През 2019 година "Фейсбук" е платила 8,5 милиона евро данъци върху доходите си  във Франция, което е увеличение с почти 50% спрямо година по-рано.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29