Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Гърция се бори с фалшивите новини за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпространяването и публикуването на невярна информация по отношение на коронавируса в Гърция се наказва със затвор.

Още по-тежки са присъдите при неспазване на карантина.

Понякога медиите и социалните мрежи в търсене просто на сензация публикуват невярна информация, за да манипулират обществото за различни аспекти на новата епидемия.

Несъмнено тази информация рефлектира върху общественото здраве - от недоверие към мнението на авторитетни лекари до психическа нестабилност на хора, обясняват специалистите.

В тази посока гръцкото правосъдие прилага наказателна присъда, заяви пред местната телевизия „Скай“ министърът на правосъдието Костас Циарас:

„Появи се нов феномен - разпространяват се умишлено от няколко сайта в интернет, а след това се препечатват и от други, лъжливи новини, невярна информация за разпространението на коронавируса. В този случай се реагира съгласно член 151-ни на Наказателния кодекс. Предвижда се присъда - затвор до три години“.

Министър Циарас посочи, че в действащото законодателство се предвижда и до 10 години затвор за лице, което не спазва наложената карантина. Ако се докаже, че това лице е заразило дори още един човек, присъдата е 10 години, като се увеличава при заразяване на още хора. Тълкува се като престъпление срещу здравето на нацията.

Дори правителството и конкретно правосъдното министерство изрази готовност да увеличи присъдата, ако продължават случаите на безотговорно отношение на поставени под карантина.

Само преди ден полицията на остров Миконос арестува испански туристи, поставени под карантина, които отишли на частно нощно парти с над 400 гости. В случаи и гърци не спазват ограниченията. Затова според правосъдния министър на Гърция е възможно налагане на още по-строги присъди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържаха избягал от болницата българин с Covid-19 в Солун

Гръцките власти арестуваха българин в Солун, който е заразен с коронавирус и е избягал от болницата. Той е обвинен в умишлено поставяне на риск общественото здраве. При акция срещу нелегалната търговия полицията в Солун арестува българин за..

публикувано на 22.08.20 в 11:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в..

публикувано на 24.08.24 в 07:42