Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

51-ва вечер на протести и контрапротести в столицата

| обновено на 28.08.20 в 22:29

С обичайното протестно шествие до блокирания Орлов мост приключи 51-вият антиправителствен протест в столицата.

Демонстрантите продължиха с хепънинг на палатковия лагер на Орлов мост, като и тази вечер има импровизиран концерт. Тази вече там има и проява и на графити артисти. На голям платно е нарисувана огромна тиква - окарекатурения образ на премиера.

51-ват вечер на протеста се размина без обичайните акции пред прозорците на Министерския съвет, където демонстрантите при предишните протести я замерваха с различни предмети.

В София остават затворени трите възлови кръстовища – пл. “Независимост“, при Ректората и на “Орлов мост“.

По-рано вече започна 51-ият ден на протест около фонтана пред сградата на Президентството.Остават непроменени исканията на протестиращите за оставка на правителството на Бойко Борисов, както и на главния прокурор, служебен кабинет и предсрочни избори.

От.нар. "Отровно трио" отново призоваха хората на планирания масов протест на 2-ри септември, когато се очакват да започнат редовните заседания на парламента в сградата на бившия Партиен дом.

От трибуната през Президентството адв. Николай Хаджигенов заяви: "2-ри  септември идва, гответе се, елата с бели дрехи или тениски с надписи "Мутри, вън". На 2-ри септември в 8 часа сутринта ще обявим, че нас наистина не ни е страх и че е време те да си отиват сега и завинаги".

За тази вече няма планирани по-специални протестни действия, като само беше обявено, че по-късно тази вечер ще има концерт на Орлов мост с песни за протеста.

Основна тема на днешния протест е проведеното днес заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП. Адвокат Хаджигенов коментира: ""Можем спокойно да стигнем до заключението, че Бойко е шубе. Те ги питат за корупцията, той вика: "Ние имаме контрабанда". И така било е ацки непродуктивно".


Ето как коментира новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на което е била обсъдена ситуацията в България, и адв. Боримир Цанов от палатковия лагер на пл. “Независимост“:

“Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек и сляп и глух да е ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел. Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници“, каза той и коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор:

“Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото – “Над него е само Господ“. Ето такава е нашата прокуратура“.

Паралелно с днешния протест в София се проведе и контрапротест, който също приключи към 22.00 часа.

Временно няма да се състоят акциите на контрапротестиращите пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство.

Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата обявиха пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер поредният контрапротест се проведе пред Румънското посолство, като целта отново е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

На контрапротеста присъстваха десетки граждани от различни квартали, желаещи да се подпишат в подписките, които организаторите пуснаха преди дни – едната за импийчмънт на президента Радев, а другата срещу блокирането на възлови кръстовища в столицата.

Участниците бяха запознати от медиите за нападението над един от организаторите на протеста срещу блокадите Георги Флоров.

Демонстрацията се проведе без полицейско присъствие в близкия периметър. Към 21.00 часа лично Флоров дойде при протестиращите и беше подкрепен от хората от контрапротеста.

Контрапротестиращи не скриха възмущението си, като смятат, че президентът, който те наричат "разединител на нацията", е в основата на подобни деяния и го призоваха да се разграничи.

“Това на нищо не прилича, на всичкото отгоре бих искала да ги попитам тия деца – наистина ли не знаят, че са употребени“.

“Президентът е зад тях и им дава сила, какво може да бъде друго. Този президент е разделител, той не е президент“.

“Всеки е свободен да отиде да протестира обаче не по този начин“.

“Сега са по 20 души, отишъл затворил кръстовището, защото той решил така“, коментираха участници в контрапротеста. 


Снимки; БГНЕС и БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51