Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарка от дом за възрастни в село Славянци е с коронавирус

Снимка: Георги Цветков

Санитарка от дома за възрастни хора в сунгурларското село Славянци е с Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас. В момента в социалното заведение се извършва пълна дезинфекция, предстои да се направят бързи тестове на персонала и домуващите. 

В социалния дом в Савянци живеят 43-ма пенсионери с деменция. Персоналът е от 22-ма души. Далата положителен резултат за коронавирус санитарка се лекува в домашни условия, уточни директорът на Здравната инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров и допълни: 

"Там днес са нашите инспектори, за да провеждат анкети и бързи тестове на място. Имаме и още един случай, който ще бъде упоменат за утре".

Според заместник-кмета на Сунгурларе Тодорка Павлева, болните в дома са двама от едно семейство: 

"Двама са болните, а тертият е под въпрос. Правят му тестове. Едната от жените е готвач, а другата - санитар".

Заради инфектиран служител домът в Славянци бе под 14-дневна карантина през юни. След приключване на проверката сега се очакват новите предписания на епидемиолозите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  В НС заседава ПГ на ДПС, но без..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст дим от горящи дървета се стеле над четири района. Евакуират жители и туристи. Гасят и по въздух с..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а.  Новият изпълнителен директор Чавдар Стойнев не отрече за БНР, че ще заеме поста, но процедурите по това..

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев, включително срещу най-голямата детска болница, както и срещу училище в Газа.  Папата изразява своето..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета Терзиев от Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев заяви за БНР, че огънят е овладян и няма опасност да навлезе на територията на рафинерията.   Няма..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на..

публикувано на 09.07.24 в 17:15