Методи Андреев: Народното събрание не може да е в сграда с герба на СССР

Сградата на Партийния дом символизира "успеха" на прехода, смята бившият депутат

Методи Андреев
Снимка: Ани Петрова

Бившият Партиен дом вече е дом на парламента.

Трима бивши депутати - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, се обявиха против преместването на Народното събрание в бившия Партиен дом в т.нар. Триъгълник на властта и сезираха различни институции.

Сградата на бившия партиен дом няма облика, който се изисква по постановление на Министерския съвет, поясни пред БНР Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

„Проблемът на тази сграда е, че в нея е още символиката, останала от времето, когато тя е строена. Все още символиката е от времето на БКП“, подчерта той в предаването "Преди всички".

Над  надписа „Народно събрание“ можете да видите остатък от бившия съветски герб, допълни Андреев. „Изчукан е само сърпът и чукът, иначе отстрани класовете, знамената си стоят.“


„Ние заведохме дело в Софийския административен съд, защото за нас е обида към българското Народно събрание да заседава в сграда, в която все още стоят символиките на бившия Съветски съюз.“

„Историята на тази сграда е всъщност историята на нашия преход. Колкото е успешен преходът, толкова е успешна и промяната на тази сграда“, коментира още бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ. 

Отвсякъде лъха на минало, което не сме превъзмогнали не само като архитектура, но и като политическа реалност“, смята Андреев.

Запитан защо се е превърнал в критик на ГЕРБ, Методи Андреев изтъкна, че „тази партия е един изключително голям фалшификат“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цвета Караянчева

Караянчева обеща гербът на НРБ да бъде премахнат от сградата на бившия Партиен дом

Гербът на Народна република България върху фасадата на сградата на бившия Партиен дом, където ще работят депутатите от тази есен, ще бъде премахнат скоро, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното заседание...

публикувано на 02.09.20 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Драгошинов

Християн Драгошинов е обучил десетки деца и възрастни на зимни спортове

" Сноубордът е нещо, което изглежда много лесно, но на практика не е . Трябва да се посветиш на него, да се информираш, да прочетеш и да питаш хора, които са в спорта и да прецениш дали ще го приемеш като забавление или нещо повече", каза за БНР..

публикувано на 14.04.21 в 18:29

Дигиталната трансформация - промяна в начина на мислене във всички области

Дигиталната трансформация представлява не само развитие на информационните технологии, но и процес на заместване на традиционните с нови бизнес модели. Иначе казано тя е свързана с промяна в начина на мислене от бизнеса и организациите и от публичния..

публикувано на 14.04.21 в 15:03
Милена Ташкова

Милена Ташкова: Всички ще излезем с различни рани от преживяното

Пандемията се е отразила негативно върху психиката и на възрастните, и на децата. Това каза за БНР Милена Ташкова, която преди 18 години заедно със София Фердинандова създават Психодраматична работилница и от тогава работят заедно. "..

публикувано на 14.04.21 в 13:52

Започва кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки

Само за 10 години  една некастрирана женска котка може да роди близо 50 000 котета . Данните са на фондация "Четири лапи". В отговор на тази тревожна прогноза организацията за защита на животните и Столичната община стартират кампания за..

публикувано на 14.04.21 в 13:08
Емил Хърсев

Урок по панденомика …. и не само

Що е то панденомика? Без грам креативност – съчетаване на думите „икономика“ и „пандемия“, пише в свой анализ от февруари финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев , който предупреждава, че звярът е много по-страшен от здравната..

публикувано на 14.04.21 в 12:18
Снимката е илюстративна

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства. Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те...

публикувано на 14.04.21 в 11:16

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия..

публикувано на 13.04.21 в 10:37