Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възловите кръстовища в София остават отворени

| обновено на 04.09.20 в 08:25
Снимка: БГНЕС

След като снощи протестиращите разположиха отново палатки за няколко часа на Орлов мост, кръстовището тази сутрин е свободно. И трите възлови кръстовища, блокирани в продължение на седмици, са отворени за движение. Към 9 ч. обстановката е спокойна. 

На Орлов мост пейките, контейнерите за смет и кашпите са отстранени от уличното платно и са поставени на тротоара. Постаментите, на които стоят орлите, са закичени с българския флаг. Кошчетата за боклук са препълнени и около тях се търкалят кенове от бира.

На кръстовището при Софийския университет табелите, с които се отбиваше движението в предишните дни, са на тротоара.

В т.н. Триъгълник на властта все още се издига палатковият лагер на майките от „Системата ни убива“, но той се намира на тротоара пред бившия Партиен дом. В момента има две палатки, две шатри и плътна редица инвалидни колички пред него. В района има засилено полицейско присъствие.

„Нощта премина спокойно. Заедно с жандармерията, която беше наистина кооперативна и любезна. Имаше няколко коли, които бибиткаха и търсеха някакъв по-остър контакт, но не се подаваме на подобни провокации. Това бяха указанията на полицията - палатките да бъдат на тротоара, съответно да няма и допълнителни палатки. Ние нямаме желание да препречваме двама- трима човека движението на цяла София. Ние сме хора, разбираме неудобството, което причинихме през целият месец август, Орлов мост изпълни своята цел, Орлов мост и Орлов град вече са символ на София. Нека запазим доброто лице на Орловия град“, каза за БНР един от протестиращите в палатковия лагер на майките

След края на вчерашното шествие до Орлов мост е взето решение за вдигане на палатковите лагери, за да не се пречи завърналите се от отпуск в София.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов коментира пред БНР какви са повредите в центъра на столицата в деня на втори и нощта срещу 3 септември.
Без инциденти и без сблъсъци с полицията протече 57-ият ден на протеста в София с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Малко след 22 часа демонстрантите разположиха за няколко часа две палатки на Орлов мост, които после премахнаха с пояснението, че тази акция е символична. "В петък вдигаме барикадите наново", обяви на площад "Независимост" адв. Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио.

Довечера от 19 часа на фонтаните пред Президентството протести на недоволните от властта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за мирни преговори между Киев и Москва в Доха

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва в Доха, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни официални източници. Според информацията двете страни е трябвало да договорят спиране на ударите по енергийна инфраструктура. Украйна и Русия е трябвало да пратят свои..

публикувано на 17.08.24 в 14:18

Бялото братство почиства района при Седемте рилски езера преди танца Паневритмия

Десетки привърженици на обществото Бяло братство се включват в почистването на района на Седемте рилски езера, където е изграден лагерът им за Лятната духовна школа. Почистването се извършва всяка година, два дни преди танца Паневритмия, който последователите на Петър Дънов изпълняват на 19 август. Освен района при лагера при Долното езеро,..

публикувано на 17.08.24 в 14:09

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщи БТА. Колоната от тежкотоварни автомобили е повече от километър. От граничния пункт съобщиха, че се очаква в следобедните часове трафикът да се засили допълнително. На 10 юли започна основния ремонт на българския участък на 70-годишното..

публикувано на 17.08.24 в 14:04

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир, предаде Ройтерс. Силните ветрове разпалват пламъците, които наближават жилищни райони и това е наложило евакуация на хора, съобщават местните власти. Пожарът е пламнал късно вечерта в четвъртък в провинция Кършъяка. Причините все още са неизвестни...

публикувано на 17.08.24 в 14:01

Акция на "Зелени Балкани" за пускане на свобода на спасени животни

Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" организира акция да пускане на свобода на спасени животни, предаде БТА. В близост до Кремиковския манастир бяха пуснати десет керкенеза и два обикновени мишелова. Птиците са лекувани и отгледани в амбулаторията на спасителния център. В инициативата се включиха деца и любители на птиците...

публикувано на 17.08.24 в 13:54
Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"

Натоварен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от изчакващи автомобили е около 1,3 километра към 11:00 часа, предаде БТА. За да преминат, изчакват както леки автомобили, така и товарни. Колона от изчакващи автомобили се е образувала и в близкото село Кулата, през което също се стига до граничния пункт. Движението в района се..

публикувано на 17.08.24 в 13:06

Остра реакция на МРРБ заради среща на Кирил Петков с председателя на УС на АПИ

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството реагираха остро, след като стана известно, че съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков е имал среща с председателя на Управления съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев. На срещата е бил обсъждан проектът за автоматизирано реверсивно движение на..

публикувано на 17.08.24 в 13:04