Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не събра кворум

| обновено на 04.09.20 в 11:37
Снимка: Ани Петрова

Пленарно заседание днес няма да има, след като парламентът не успя да събере кворум за започване на заседанието, тъй като депутатите на БСП и ДПС не се регистрираха. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова отказът на БСП да се регистрира е заради системното неглижиране на институцията парламент от страна на премиера Борисов и заради настояването на левицата за оставка на правителството.

"Не идва нито на бюджет, нито на смени на правителство, нито на откриване на сезон. За него парламентът не съществува. Част от проблема е това и част от исканията на хората да има все пак разделение на властите и да се знае, че сме парламентарна република. Ще дадат още факти за обществото да види истината - как се осигурява такова мнозинство - на един – с концесия, на друг - с друго. Това ли е истинската политика, която трябва да правим в България?".

Милен Михов от "Обединени патриоти" обвини левицата, че е избягала от ролята си на опозиция:

"Деконструктивната политика на БСП, подкрепяна от ДПС, доказва, че парламентът не може да работи днес доведе до жертва на парламентарния контрол, в края на краищата. Ако се замислим, опозицията се отказа от конституционното ѝ политическо задължение да контролира изпълнителната власт".

Валентин Радев от ГЕРБ смята, че отговорността за кворума е на управляващите:

"Нормално действие на опозицията, както и ние сме го правили. Те не се регистрират, наша отговорността да се регистрираме, но не намерихме достатъчно хора. Съжалихме, защото трябваше да си е пълноценен работен ден. Случва се в политиката. Аз съжалявам, лично, че идваме тук, имаме работа за вършене. Не можахме днес, но ще наваксаме в сряда."

Независимият депутат Спас Панчев упрекна опозицията и бе категоричен, че управляващите могат да разчитат и в бъдеще на подкрепата на независимите:

"Ако в сряда и четвъртък - в работните дни, не се регистрира опозицията, то петък не го намирам за нормално, защото петък е денят за парламентарен контрол и е единствената възможност да се чуе гласът на опозицията, да се чуе какво прави правителството. Изненадан съм, че днеска те не го направиха“

Депутатите от "Воля" отново се разделиха. Регистрираха се двама от 12 присъстващи депутати. Те не излязоха с обяснение на позицията си.

Заместник- председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид обясни, че групата не е взимала решение да бойкотира заседанието на парламента.

При първото гласуване всички 12 депутати са се регистрирали. Впоследствие липсата на депутати от управляващото мнозинство е довела до решение да не се участва в гласуването.

„Когато опозицията е там и се е регистрирала, а управляващите ги няма, явно не искат да ходят на работа“, каза Хамид Хамид.

Той  заяви още, че има проблем с пултовете за гласуване. 

По програма днес парламентът трябваше да ратифицира Доброволното споразумение с Европейската комисия по SURE - Европейския инструмент за временна подкрепа след кризата с Covid-19. Общият бюджет е 100 милиарда евро. Финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем до края на 2022 година. ЕК ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предоставя на държавите-членки. С доброволното гаранционно споразумение в Република България ще поеме задължение при поискване да предоставя неотменими и безусловни гаранции в максимален размер от над 210 000 лева.

На първо четене трябваше да бъдат обсъдени и промени в Закона за личните документи.

Трима министри трябваше да участват в парламентарния контрол. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов щеше да отговаря на въпроси на БСП относно проблемите на хората със специфични заболявания и мерките, които министерството на здравеопазването ще предприеме за решаването им.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров щеше да отговори на въпрос относно осъществяването на временен и качествен контрол на водата в река Марица.

В парламентарния контрол трябваше да участва и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05