Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чобанов: След сблъсъците липсват няколко квадратни метра жълти павета

Снимка: Георги Нейков, БНР

"След вчерашния ден Столичният инспекторат заедно с Музея за история на София направи много подробен оглед на цялата зона тук. Констатирани са множество и най-различни щети, но за нас една от най-действителните са около 6 квадратни метра от добре познатите на всички софиянци и гости на града жълти керамични павета - жълтите павета, които формират фактическия облик на идеалния център и които отдавна вече са и културен феномен, а не само една настилка, смятана преди век за най-удачна за настилане на тогавашните кални софийски улици", заяви пред БНР Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

"Това, което се случи през вчерашния ден беше, че и фирмите по поддръжката върнаха една голяма част от тях, които бяха намерени тук - в района на местата, от които бяха извадени. Една част все още липсват. Имаме около 350 квадрата на склад, които ще бъдат използвани за кърпежи и поправки в зоните, в които има липси.

Има най-различни повреди. Списъкът е много дълъг. Има счупени плочи на стълбището. В участъка около куполите има констатирани повреди. Разбира се и по фасадите на околните сгради, но, да речем, те са по-скоро тривиални от гледна точка на остаряването им, защото се разполага с резервни материали. Много по-лесно е, отколкото с жълтите павета", каза още зам.-кметът на столицата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сблъсъци, обгазени и задържани пред парламента

Продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен като " Велико народно въстание ".  Как участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция . Протестиращите..

обновено на 02.09.20 в 19:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за мирни преговори между Киев и Москва в Доха

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва в Доха, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни официални източници. Според информацията двете страни е трябвало да договорят..

публикувано на 17.08.24 в 14:18

Бялото братство почиства района при Седемте рилски езера преди танца Паневритмия

Десетки привърженици на обществото Бяло братство се включват в почистването на района на Седемте рилски езера, където е изграден лагерът им за Лятната духовна школа. Почистването се извършва всяка година, два дни преди танца Паневритмия, който..

публикувано на 17.08.24 в 14:09

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе

Опашки от коли и камиони се образуваха в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщи БТА. Колоната от тежкотоварни автомобили е повече от километър. От граничния пункт съобщиха, че се очаква в следобедните часове трафикът да се..

публикувано на 17.08.24 в 14:04

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир

Огромен горски пожар застрашава населени места в части от западната турска провинция Измир, предаде Ройтерс. Силните ветрове разпалват пламъците, които наближават жилищни райони и това е наложило евакуация на хора, съобщават местните власти...

публикувано на 17.08.24 в 14:01

Акция на "Зелени Балкани" за пускане на свобода на спасени животни

Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" организира акция да пускане на свобода на спасени животни, предаде БТА. В близост до Кремиковския манастир бяха пуснати десет керкенеза и два обикновени мишелова. Птиците са лекувани и..

публикувано на 17.08.24 в 13:54
Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"

Натоварен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от изчакващи автомобили е около 1,3 километра към 11:00 часа, предаде БТА. За да преминат, изчакват както леки автомобили, така и товарни. Колона от изчакващи автомобили се е образувала..

публикувано на 17.08.24 в 13:06

Остра реакция на МРРБ заради среща на Кирил Петков с председателя на УС на АПИ

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството реагираха остро, след като стана известно, че съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков е имал среща с председателя на Управления съвет на Пътната..

публикувано на 17.08.24 в 13:04