Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци, обгазени и задържани пред парламента

Поне 35 са арестуваните

| обновено на 02.09.20 в 19:12
Снимка: БТА

Продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен като "Велико народно въстание". 

Как участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция.

Протестиращите обявиха, че това няма да ги откаже от протеста и продължават да искат оставка на кабинета.

"Всичко това е въпрос на много пари, те са от чекмеджето...Мафия, какво да кажа друго", заявиха демонстранти пред БНР.

Към 18 часа остава затворено от полиция в района около парламента, където депутатите заседаваха тази сутрин в началото на политическия сезон. Полиция с  каски, бронежилетки и щитове пази основния вход на сградата. Повечето хора периодично викат оставка и свирят с вувузели. От уредбата на площада имаше призив да целуват каските и щитовете на полицията, "за да им остане спомен".

Хората освиркват всяка група жандармеристи, която идва тук извършва смяната на полицаите. На площада може да се влезе, само след проверката какво носи човек в раницата си. От трибуната се чуват коментари, че са много повече хората, обгазени днес, отколкото СДВР казва.

От т.нар. Отровно трио написаха по-рано във Фейсбук: „120 гласа за обсъждане на ВНС, което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава!“

Остава кордонът пред сградата на НС.

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред НС. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха около 9:45 ч и продължиха към 12 ч. 

По информация на "Хоризонт" в сградата, която е обградена от протестиращи, вече почти няма депутати. 


Многократно напрежението се засили при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше сблъсъци, пострадали и поне 35 задържани

Към сградата на парламента полетяха яйца, домати, ябълки и пълни бутилки с вода, както и бомбички, пиратки и димки. На няколко пъти Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио призоваваше полицаите да не застават срещу гражданите, а съратникът му Николай Хаджигенов се опитваше да успокоява по-агресивните протестиращи.

Около 11 ч., след заседанието на НС, Бабикян призова хората да обиколят сградата на събранието, за да не допуснат депутатите да излязат и отново се стигна до сблъсъци с полицията, която охраняваше подхода към страничния вход на бул. „Дондуков“, откъдето се предполагаше, че ще излязат народните представители.

Бабикян каза още, че цяла България идва към София и „протестиращите вече не са на мирно шествие“.

Речите на т.н. Отровно трио се редуват с музика.


Сблъсъците

Стълкновенията бяха основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на НС. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. В този първи ред се забелязват и членове на партия "Възраждане" със знамена.

Полицията засега не предприема действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход засега са концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията - около 300 души. 

След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена слама по силите на реда. Кордонът пък успя да изблъска част от тях.  

До инцидент с един от протестиращите се е стигнало на столичната ул. "Леге" около 13 ч. след опит за неговото задържане от страна на полицията. Мъжът е бил освободен, след като други протестиращи са блокирали пътя на униформените.

Пострадалите

Над 40 повиквания до "Спешна помощ" за обгазени хора има до момента, съобщиха за "Хоризонт" от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспирализирани - полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите 

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите. 

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий - едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош, съобщи Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка.
Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства. 

"Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание."


Задържаните

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч. 

Росен Миленов е бил задържан по-рано тази сутрин, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити "забранени предмети".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07