Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провадийските солници са по-стари, отколкото се смяташе

Снимка: БГНЕС

Праисторическият солодобивен и градски център в Провадия, където разкопките продължават 16-ти сезон, са със сто години по-стари, отколкото бяха датирани досега - т.е. около 5 600 година преди Христа, става ясно от изследване в Глазгоу - това съобщи проф.Васил Николов-ръководител на разкопките, който показа част от новите открити я пред журналисти.

Проф.Николов обясни, че са намерени интересни керамични съдове и други артефакти, сред които керамично капаче подобно на маска без уста от късния халколит, освен укрепителните системи са изследвани и жилищните сгради, сред които две къщи.

Проф. Васил Николов каза, че има наплив от туристи, които могат да се запишат на страницата на солодобивния център  във "Фейсбу"к ,приемат се групи от по трима-четирима души, целогодишно е ангажиран и екскурзовод.

Продължава проучването и на солодобивния кладенец, допълни Николов. По думите му съоръжението е правено през втората половина на петото хилядолетие пр.н.е.
В праисторическото селище са живеели около 450 души, разказа още археологът. Заради солта, която е била много по-ценна от всичко, те са били подложени на непрекъснати нападения, за което свидетелстват откритите повече от 500 върха на стрели от кост.

Набезите обаче са накарали местните да проявят въображение и да издигнат крепостни стени, на практика първите такива в Европа. За допълнително затруднение на враговете си, са направили и радиални стени, уникални по рода си. Как са строени стените, на които се виждат многотонни камъни, не е ясно, допълни археологът. По думите му тази загадка няма как да бъде разрешена, но пък вече е ясно, че на солницата има 4 отбранителни системи, строени по различно време.

Праисторическият пласт много трудно може да бъде проучен без да "махнем" този от времето на траките, допълни Николов. По думите му вече е ясно, че на мястото е имало дом на богат човек, живял през II-I век пр.Хр., като тепърва ще се правят по-сериозни проучвания.

Ясно е, че солницата край Провадия е свързана с Некропола във Варна, каза още Николов. По думите му живелите край морето са били "дистрибутори" на стоката, като най-вероятно са печелели много по-добре от тези, които са добивали солта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жан-Люк Меланшон смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените зони. Той каза това в отговор на въпрос на БНР дали все още поддържа тезата си за такива..

публикувано на 10.07.24 в 16:24

Разследват арестувания прокурор на бензиностанция за 3 престъпления

Прокурорът, задържан в неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда, ще бъде разследван за 3 престъпления. Рaзследването за управление на автомобил след употреба на алкохол и наркотици се ръководи от Софийската градска прокуратура. Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция Прокурорът..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Снимката е илюстративна, архив.

Работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза

В Ямболска област над 20 работници от животновъдни ферми ще бъдат изследвани за бруцелоза.  До момента е регистриран един случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53-годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Делян Пеевски

Пеевски обяви, че ДПС е против опитите за заиграване с темата "референдум за еврото"

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че партията му е против "опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото". В позицията, разпространена до медиите, се посочва, че страната ни е поела ангажимент да въведе единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС.  "В този..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Виктория Василева

Виктория Василева: Трябва да се даде ясен отговор за "Исторически парк"

Поискахме създаване на комисия за "Исторически парк" , защото трябваше да дадем много ясен знак за това, че трябва да се даде много точен и ясен отговор. Това каза пред БНР Виктория Василева, доскоро депутат от ПГ на "Величие", а вече независим народен представител, след като парламентарната група се разпадна. "Възраждане" искат..

публикувано на 10.07.24 в 15:47
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в НС.

Борисов до ДПС: Разчитаме на политическа зрялост като предпоставка за съставяне на правителство в следващото НС

ДПС не получава подкрепа за съставяне на правителство с втория мандат. Това стана ясно от изявленията на парламентарно представените формации, които вече обсъждат възможностите за излъчване на кабинет при последния, трети опит.  ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Три комисии в СОС обсъждат смяна на ръководствата на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:38