Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 135 години от Съединението

Цвета Караянчева и Румен Радев ще присъстват на тържествената заря-проверка в Пловдив

| обновено на 06.09.20 в 11:47
Снимка: архив

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

"Преди 135 години българите взеха в свои ръце съдбата на родината си", с тези думи президентът Румен Радев се включи в началото на честванията в пловдивското село Брестовица, където присъства на историческа възстановка и откри барелеф на Васил Левски..

"Това беше победа на българския характер и свободолюбие. Дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи, но зад тяхната дързост да предизвикат великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да възстановят една историческа неправда, да я премахнат, застана като стена целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ", заяви още държавният глава.

Кулминацията в националните чествания ще бъде вечерта в Пловдив. На тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението, която БНР ще предава пряко от 20:30 часа, ще присъстват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и народни представители. 

Празникът в Града под тепетата

В 10 часа програмата на празника започна с благодарствен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично“. Като честити празника, владиката припомни, че през последните години в словото си е говорил за мир, любов и солидарност, както и колко е важно Съединението на България. И отбелsза: 

"Всяка година сред народа ни е имало недоволство и някакво неудовлетворение. Всяка година сме констатирали, че има дефицит на единство. Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв?". 

Митрополит Николай призова да се прочете произволна глава от книгите на Вехтия завет, защото в тях "точно се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат божиите закони, когато алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората“.

В знак на признателност след молебена бяха положени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Рачо Николов. 

Вечерта пред Военния клуб комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6-и септември 1885 година - завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. 

„Горди сме, че градът ни е бил център на всичко това“, казват днес пловдивчани. 

Президентът Румен Радев в Брестовица и Първенец

Тържества по повод 135-ата годишнина от Съединението на България ще има днес и в пловдивските села Брестовица и Първенец, а гост на събитията ще бъде президентът Румен Радев. 

В Брестовица държавният глава откри барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това държавният глава ще се включи в честванията в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението.

По-късно президентът и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението. Те ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. Участие в него ще вземат и представители на комитет „Родолюбие“, които пред читалището в центъра на Първенец ще направят възстановка на събитията от 1885 година. 

"Национален поход за Съединение" ще потегли в 19 часа

Преди тържествената заря-проверка ще се състои и “Национален поход за Съединение”, в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта е да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му.

Шествието ще потегли от площад „Централен“ и ще премине през бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Панаира, бул. „България“ и по бул. „Руски“ до бул. „Шести септември“. По целия маршрут участниците ще носят 50-метров национален флаг, изработен специално за събитието.

Ще бъдат затворени централни булеварди в Пловдив

От 18 часа до полунощ във връзка с тържествените прояви в Пловдив ще бъде спряно движението по бул. „Шести септември” в участъка от  кръстовището  с  бул. „Руски” до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител”.

Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18:30 часа през три контролно-пропускателни пункта. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние.

От 16 до 22 часа се забранява използването на дронове в зоната тържественото честване. 

Денят на Съединението в страната

В Деня на Съединението в село Медвен - родното място на Захарий Стоянов, ще се състоят вторите четения, посветени на възрожденеца. Ще бъде открита и изложба "Захарий Стоянов - първи издания".

В Добрич Съединението ще бъде отбелязано с полагане на цветя на паметника на Захарий Стоянов. Духов оркестър ще изпълни патриотични пиеси.

Празничен концерт по повод 135-годишнината от Съединението ще се състои на централния площад "Свобода" в Хасково.

С ритуал за издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз ще започнат честванията в Бургас. Пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. 

С полагане на венци и цветя в Шумен ще бъде отбелязан 6 септември. Церемонията ще започне в 10.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Слово по повод празника ще произнесе доц. Стефан Минков, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

В условията на противоепидемична обстановка днешният празник във Враца ще бъде отбелязан само с поднасяне на цветя пред войнишкия паметник в града. От няколко години монументът на загиналите във войните за национално обединение е място на честванията на Съединението във Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Без официален ритуал в Плевен за Деня на Съединението

В Плевен Денят на Съединението, макар и без официален ритуал, ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Кметът Георг Спартански ще поднесе цветя пред паметника на Четвърти..

публикувано на 06.09.20 в 02:58

Ямболският духов оркестър ще участва в честванията за Съединението в града

С тържествена церемония в Ямбол ще почетат 135 години от Съединението   на Княжество България и Източна Румелия. В ритуала ще вземат участие представителни военни части на Ямболския гарнизон. Отбелязването на Съединението ще започне с..

публикувано на 06.09.20 в 02:32
Ловеч

В Деня на Съединението в Ловеч отличия ще получат почетни граждани

В Ловеч по време на тържественото отбелязване на Съединението ще бъдат връчени и почетни звания и знаци на града на заслужили местни жители. Тържествената Военна церемония с почетен караул и издигане на националното знаме ще започне в 11 часа на..

публикувано на 06.09.20 в 02:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински свет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. Кметът Даниел Панов отрече..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев,..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23