Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стриктна противоепидемична схема на учебния процес в 51 СУ "Елисавета Багряна" в София

Снимка: Фейсбук/ 51-во училище „Елисавета Багряна"

Няколко дни преди 15 септември нараства вълнението сред ученици, родители и учители за това как ще започне учебната година. Повечето от тях са категорични, че е правилно решението на Министерството на образованието учениците да се обучават в класните стаи, вместо да се обучават в електронна среда от вкъщи.

Трескава е подготовката за първия учебен ден в 51-во училище "Елисавета Багряна" в София. Директорът Асен Александров обясни, че в условията на пандемия учениците ще бъдат разделени на 4 потока. През първата смяна първокласниците и второкласниците ще бъдат на първи и втори етаж, а петокласниците, шестокласниците и седмокласниците ще са на трети и четвърти етаж, следобед на първи и втори етаж ще са третокласниците и четвъртокласниците, а на трети и четвърти етаж учениците от 8 до 12 клас.

"Може да се счита, че все едно имаме четири различни училища. Защо го правим това нещо, ако има заразен ученик в някой клас, например в пети клас, да не карантинираме цялото училище, да не карантинираме цялата смяна, а да карантинираме в най-добрия случай само неговата паралелка, в по-лош случай - неговия випуск, а в най-лошия случай - само този поток, само прогимназията, това е целта".

В общите помещения на учебното заведение учениците ще се движат с маски. Премахва се кабинетната система и така всеки клас ще учи в една стая, която няма да напуска, часовете ще бъдат в блокове.

"По два, дори по три часа. Този блок от 90 минути, те могат да излязат част от учениците на 25-ата минута до 45-ата минута да са междучасие, другата да са между 45-ата и 60-ата минута, третата между 65-ата и 80-ата, за да не се получава струпване", допълни Асен Александров.

Ще се насърчава провеждането на учебни занимания на открито, когато температурите са подходящи за целта.

"По история, по философия, по български език и литература не е необходимо нещо да се пише", каза директорът на столичното училище.

На входа на 51-во училище "Елисавета Багряна" ще има термокамери. Четири пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани всички повърхности. Бюфетът за учениците от първи до 4 клас няма да бъде разрешен.

"Ще си носят от вкъщи. За прогимназията ще разпоредя на съдържателите на лавката да организират всички мерки, както на всички други места - в магазини, учениците да са през един метър, с маски, да чакат, ако не могат да го организират, ще затворим лавката и за по-големите"

Маските ще бъдат задължителни за всички в общите части, а в класните стаи учениците могат да ги носят по желание, но могат и да не ги носят.

 учителите задължително трябва да носят в класните стаи маски или шлемове, дори и когато преподават, с изключение на началните учители - от първи до четвърти клас, защото те са един учител за целия клас и ако се карантинира някой от учениците, се карантинира и учителят", подчерта Александров.

При наличие на два отказа от страна на ученик да носи маска в общите помещения на училище, същият ще бъде отстраняван от учебното заведение за една седмица.

Дъщерята на новинарката от програма "Хоризонт" на БНР Виргиния Върбанова ще бъде първокласничка:

"При нея усещането е като за утрото на новия ден, пълно с надежди, очаквания, неизвестни, леко плашещо, защото тя няма представа какво представлява училището", разказа  Върбанова.

Целия репортаж на Андрей Борисов и интервюто на Таня Иванова и Константин Мравов с Виргиния Върбанова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39