Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стриктна противоепидемична схема на учебния процес в 51 СУ "Елисавета Багряна" в София

Снимка: Фейсбук/ 51-во училище „Елисавета Багряна"

Няколко дни преди 15 септември нараства вълнението сред ученици, родители и учители за това как ще започне учебната година. Повечето от тях са категорични, че е правилно решението на Министерството на образованието учениците да се обучават в класните стаи, вместо да се обучават в електронна среда от вкъщи.

Трескава е подготовката за първия учебен ден в 51-во училище "Елисавета Багряна" в София. Директорът Асен Александров обясни, че в условията на пандемия учениците ще бъдат разделени на 4 потока. През първата смяна първокласниците и второкласниците ще бъдат на първи и втори етаж, а петокласниците, шестокласниците и седмокласниците ще са на трети и четвърти етаж, следобед на първи и втори етаж ще са третокласниците и четвъртокласниците, а на трети и четвърти етаж учениците от 8 до 12 клас.

"Може да се счита, че все едно имаме четири различни училища. Защо го правим това нещо, ако има заразен ученик в някой клас, например в пети клас, да не карантинираме цялото училище, да не карантинираме цялата смяна, а да карантинираме в най-добрия случай само неговата паралелка, в по-лош случай - неговия випуск, а в най-лошия случай - само този поток, само прогимназията, това е целта".

В общите помещения на учебното заведение учениците ще се движат с маски. Премахва се кабинетната система и така всеки клас ще учи в една стая, която няма да напуска, часовете ще бъдат в блокове.

"По два, дори по три часа. Този блок от 90 минути, те могат да излязат част от учениците на 25-ата минута до 45-ата минута да са междучасие, другата да са между 45-ата и 60-ата минута, третата между 65-ата и 80-ата, за да не се получава струпване", допълни Асен Александров.

Ще се насърчава провеждането на учебни занимания на открито, когато температурите са подходящи за целта.

"По история, по философия, по български език и литература не е необходимо нещо да се пише", каза директорът на столичното училище.

На входа на 51-во училище "Елисавета Багряна" ще има термокамери. Четири пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани всички повърхности. Бюфетът за учениците от първи до 4 клас няма да бъде разрешен.

"Ще си носят от вкъщи. За прогимназията ще разпоредя на съдържателите на лавката да организират всички мерки, както на всички други места - в магазини, учениците да са през един метър, с маски, да чакат, ако не могат да го организират, ще затворим лавката и за по-големите"

Маските ще бъдат задължителни за всички в общите части, а в класните стаи учениците могат да ги носят по желание, но могат и да не ги носят.

 учителите задължително трябва да носят в класните стаи маски или шлемове, дори и когато преподават, с изключение на началните учители - от първи до четвърти клас, защото те са един учител за целия клас и ако се карантинира някой от учениците, се карантинира и учителят", подчерта Александров.

При наличие на два отказа от страна на ученик да носи маска в общите помещения на училище, същият ще бъде отстраняван от учебното заведение за една седмица.

Дъщерята на новинарката от програма "Хоризонт" на БНР Виргиния Върбанова ще бъде първокласничка:

"При нея усещането е като за утрото на новия ден, пълно с надежди, очаквания, неизвестни, леко плашещо, защото тя няма представа какво представлява училището", разказа  Върбанова.

Целия репортаж на Андрей Борисов и интервюто на Таня Иванова и Константин Мравов с Виргиния Върбанова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общинската полиция в София засили контрола за носене на маски в градския транспорт на столицата.

Три организации искат среща със здравния министър за маските и хората с увреждания

Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Екип Лайкучка и Общност МОСТОВЕ искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки. Трите организации  огласиха апел, в..

публикувано на 27.10.20 в 11:06
Община Сливен

Как се спазват мерките в Сливен след временно затваряне на нощните заведения

От 0 часа тази нощ влязоха в сила  временни рестриктивни мерки за нощните заведения в Сливен. Градът е в червената зона на Covid-19 , но това не се усети в празнуващия Димитровден Сливен.  Тържествата протекоха според предварително планираното в културния календар на града и приключиха часове преди влизане в сила на забраната  на областния..

публикувано на 27.10.20 в 09:26
Ваня Кастрева

Ваня Кастрева: При над 30% отсъстващи ученици и учители вече говорим за висок брой

Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на дистанционно обучение, която предвижда министърът на образованието да одобрява това за конкретни училища по предложение на техните директори ? Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се..

публикувано на 27.10.20 в 09:09

Студентите по медицина притеснени от включването им към Covid отделенията

„Студените се включиха в битката с коронавируса още при първата вълна, но отчитаме, че тогава имаше повече желаещи и имаше по-голям ентусиазъм, отколкото е сега“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България, във връзка с призива на здравния министър студентите да се..

публикувано на 26.10.20 в 11:25

Людмил Дуков: В по-странните държави човек се чувства като открил рядка монета

На човек, посетил най-популярните държави, не му остава нищо друго, освен да отиде в по-малко популярните, особено ако това му е хоби. Това казва Людмил Дуков, туристически агент, фотограф и блогър, който определя себе си най-вече като пътешественик.  „Друго е да попаднеш в Хондурас или Белиз, всяка една такава по-странна държава, в..

публикувано на 26.10.20 в 10:55
Народно читалище

Читалището в град Главиница поддържа духа и традициите вече 80 години

Народното читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница чества 80-тия си юбилей. Жителите на града честваха празника с голямо тържество. " Читалището в град Главиница, тогава село Главиница, е основано през 1940 от група интелектуалци . Помещавало се е в една стара македонска къща, в която тогава е живял търговецът Васил Терзиев. В..

публикувано на 25.10.20 в 17:25
Иван Раденков

Писателят Иван Раденков провокира въображението с детски книги и песни

Детският писател Иван Раденков представи новия си роман "Велосипедисти край езерото Папийон" - вълнуващ, стремителен, мокър, шеметен и пълен със смях разказ за приключенското пътуване на две хлапета по въздух (със стар въжен лифт), по вода (с каяци) и по суша (с могъщи танкове на две колела) в компанията на чудати герои и странни съоръжения...

публикувано на 25.10.20 в 16:43