Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангел Иванов: Едно крило на протеста се огражда в своята жълтопаветност

Ангел Иванов
Снимка: Личен архив

"С течение на годините човек повече или по-малко уляга и открива повече смисъл не в шума и в хаоса, а в някакви битови, подредени, тихи дейности", каза пред "Хоризонт" Ангел Иванов - писател, журналист и сценарист.

Ангел Иванов преоткрива традициите и разбира дълбокия им смисъл. Традициите са онова невидимо лепило, което ни споява, допълни той.

В хаоса има магнетизъм, защото има биещи се, атавистични, първични енергии – и добри, и зли, отбеляза Ангел Иванов. „От хаоса можеш да почерпиш големи идеи – и разрушителни, и градивни.“

И в днешния ден е така – раждат се големи идеи – както добронамерени и надеждни, така и мрачни, смята Иванов. По думите му сегашните протести са показали, че вече има зряло гражданско общество, способно да реагира. Голямата битка е тази енергия да се запази отвъд партийния, политически контекст кой ще управлява.

Да имаме винаги една критична маса от хора, която ще излиза, ще реагира и ще казва – стига, прекалихте, прекалявате.“

Иванов подчерта колко е  важно „формирането на група от хора, които реагират не защото нямат стотинки в джоба и хляб на масата, а за ценности, върховенство на закона, правов ред“.

Ангел Иванов подкрепя протестите, но е против блокадите. За него е „несмислено да се противопоставят граждани на граждани, вместо да се протестира пряко и непосредствено срещу властта“, затова и Бойко Борисов е отказал да премахва палатковите лагери, защото е разбрал, че това работи за него.

Не ми харесва и едно сериозно крило на протеста, което се загражда в своето съзнание за избраност, в своята жълтопаветност, в отказа да разпознае проблемите на хората в страната. Добре, че възрожденците не бяха такива и не отказваха да си калят обущата.“

Ние сме на прага на онова, което живяхме в началото на прехода, когато семейства се разделяха заради червени и сини, изтъкна с тревога Ангел Иванов. „Много хора си повярваха, че са последна инстанция на собствената си стена.“

Иванов е вярващ, православен християнин. Уточнява, че смирението не е равнозначно на овчедушие, примирение и отчаяние.

„Когато има проблем с морала на човек на отговорна властова обществена позиция, ние не може да си затваряме очите. Защото това значи да си затворим очите за истината.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05
Васил Петров

Васил Петров: Да обичаме дори враговете си

Всичко е въпрос на нашата свободна воля, дали ние ще защитим името, на което сме кръстени, сподели пред БНР певецът Васил Петров: "Аз държа на най-праведните неща, на тези, които ни правят да бъдем истински - да не лъжем, да не сме користолюбиви, да не сме лицемерни, да обичаме приятелите си, дори и враговете си ". Според него трябва да сме..

публикувано на 05.01.21 в 13:56
Галина Спасова

Журналистът Галина Спасова: Успехът на програма "Хоризонт" е заложен от самото начало

Журналистът Галина Спасова е едно от знаковите лица на програма "Хоризонт". Тя започва работа  в Българското национално радио преди 45 години. Началото на професионалния й път е в  "Справочна редакция", която Спасова определя като  изключително ценен отдел.  " Там дневно идваха 110,120,130 души от цялото радио - журналисти, които трябваше да..

публикувано на 04.01.21 в 15:15