Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ангел Иванов: Едно крило на протеста се огражда в своята жълтопаветност

Ангел Иванов
Снимка: Личен архив

"С течение на годините човек повече или по-малко уляга и открива повече смисъл не в шума и в хаоса, а в някакви битови, подредени, тихи дейности", каза пред "Хоризонт" Ангел Иванов - писател, журналист и сценарист.

Ангел Иванов преоткрива традициите и разбира дълбокия им смисъл. Традициите са онова невидимо лепило, което ни споява, допълни той.

В хаоса има магнетизъм, защото има биещи се, атавистични, първични енергии – и добри, и зли, отбеляза Ангел Иванов. „От хаоса можеш да почерпиш големи идеи – и разрушителни, и градивни.“

И в днешния ден е така – раждат се големи идеи – както добронамерени и надеждни, така и мрачни, смята Иванов. По думите му сегашните протести са показали, че вече има зряло гражданско общество, способно да реагира. Голямата битка е тази енергия да се запази отвъд партийния, политически контекст кой ще управлява.

Да имаме винаги една критична маса от хора, която ще излиза, ще реагира и ще казва – стига, прекалихте, прекалявате.“

Иванов подчерта колко е  важно „формирането на група от хора, които реагират не защото нямат стотинки в джоба и хляб на масата, а за ценности, върховенство на закона, правов ред“.

Ангел Иванов подкрепя протестите, но е против блокадите. За него е „несмислено да се противопоставят граждани на граждани, вместо да се протестира пряко и непосредствено срещу властта“, затова и Бойко Борисов е отказал да премахва палатковите лагери, защото е разбрал, че това работи за него.

Не ми харесва и едно сериозно крило на протеста, което се загражда в своето съзнание за избраност, в своята жълтопаветност, в отказа да разпознае проблемите на хората в страната. Добре, че възрожденците не бяха такива и не отказваха да си калят обущата.“

Ние сме на прага на онова, което живяхме в началото на прехода, когато семейства се разделяха заради червени и сини, изтъкна с тревога Ангел Иванов. „Много хора си повярваха, че са последна инстанция на собствената си стена.“

Иванов е вярващ, православен християнин. Уточнява, че смирението не е равнозначно на овчедушие, примирение и отчаяние.

„Когато има проблем с морала на човек на отговорна властова обществена позиция, ние не може да си затваряме очите. Защото това значи да си затворим очите за истината.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Викторов

Борба и поезия в живота на Никола Викторов

Петкратният вицешампион по борба свободен стил за младежи Никола Викторов издаде първата си стихосбирка, озаглавена „Сълзи на щастието“. 19-годишният младеж от Велико Търново съчетава ежедневно тренировки и лекции, с които се подготвя за бъдещ пиар. Никола Викторов е част от националния отбор по борба. Мечтае за олимпиада. Не се..

публикувано на 26.10.20 в 13:09
Джамал Бошнаков

Джамал Бошнаков поправя обувки на народни цени вече 65 години

Повече от 65 години единственият обущар в Девин и още две съседни общини поправя обувки на хората на народни цени. 83-годишният Джамал Бошнаков е наш гост в рубриката "Горещи сърца". С носталгия Джамал разказва, че днес няма интерес към професията му, но пък се гордее, че е единствен в района на Девин, Борино, Доспат, та чак до Смолян. "..

публикувано на 25.10.20 в 06:21

Стоян Алексиев: Човеколюбието започва да има образ

„ Аз не правя нещата, аз ги живея и ги излъчвам . Гледам нашите български филми като един живот. И си казвам, че животът на всеки от нас е един филм. А когато гледам филм, си казвам – защо е толкова кратък животът и пълен с грешки, с мечти, с илюзии“. Това сподели пред БНР актьорът Стоян Алексиев. Той определи себе си като човек, „ роден..

публикувано на 23.10.20 в 17:26

Здравко Петров: Изборът на музика е цяла наука

„Обичам точните науки. Музиката е едно от най-точните изкуства “. Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ музикалният редактор Здравко Петров. Преди да започне да избира музиката за предаванията на програма „Хоризонт“, Здравко е бил част от програма „Христо Ботев“ на БНР. Той е и..

публикувано на 23.10.20 в 16:11
Проф. Леандър Литов

Проф. Леандър Литов: Един от новите продукти на ЦЕРН е апарат за обдишване на пациенти

Животът тръгва от някъде и Вселената все започва от някъде - наречете го Бог, търсете отговора в звездите, в опитите на физиците да обяснят началото на всичко. Леон Ледерман, Нобелов лауреат по физика, когато започва да пише научнопопулярна книга, използва названието божия частица за най-малкия открит досега елемент, от който възниква материята...

публикувано на 22.10.20 в 15:50

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели . От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки. Освен като творец, Зураб Церетели..

публикувано на 19.10.20 в 12:42
Иван Алексиев - Байо

Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и водещо

Родният край и природата са вдъхновението на 74-годишния Иван Алексиев от Враца. Моето ежедневие, казва той, не може без Българското национално радио. Роден е в отдавна обезлюдена високопланинска махала, на която от години посвещава почивните си дни. Там, горе, по склоновете на Стара планина е възстановил бащината си къща. Нарекъл я е "Сиромашка..

публикувано на 18.10.20 в 06:25