Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария и Константин - за предизвикателството Ком-Емине

Константин и Мария
Снимка: Таня ИвановаНа 29 август една дългокрака, стройна блондинка стана най-бързата жена по туристическия маршрут Ком-Емине. Мария Николова, известна с многобройните си победи в планински ултрамаратони, и партньорът й Константин Атанасов, също състезател по планинско бягане, изминаха близо 600-километровото трасе за 5 дни, 16 часа и 43 минути. Маршрут, чието премиенаване отнема обикновено около 20 дни.

Традицията с камъчетата по Ком-Емине
Мария два пъти е била в десетката на престижния ултрамаратон Обиколката на Монблан и шест пъти победителка в Обиколката на Витоша. С Константин казват, че се движат в едно темпо, когато си поставят предизвикателства като Ком-Емине, но на състезание всеки си гони своята цел. 

На финала
Най-голямата трудност сега е била липсата на сън - често лягали край пътеката и записвали за 15 минути, без да се притесняват от евентуално събуждане от животни, събуждала ги само алармата на телефоните им. Една от най-дългите почивки била, когато влезли призори в хижа по маршрута, дремнали за час и после тръгнали, без да ги усети никой, разказаха двамата в предаването "Чуй лятото" по "Хоризонт". Помощ в предизвикателството им оказали приятели от цялата страна, които реагирали толкова бързо след взетото в четвъртък решение, че в неделя, когато беше стартът, организацията вече била готова. 

Още за приключението Ком-Емине чуйте в звуковите файлове. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Николов-Дизела

Екстремните спортове 18-25 октомври 2020

Весо Овчаров прелетя рекордните 480 км с парапланера си. Това е най-дългото разстояние, изминавано от български парапланерист. Весо ги е прелетял за 10 часа и 55 минути в северната част на Бразилия. През есента на 2018 г. той постави и световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 612 последователни превъртания. Докато поставяше..

публикувано на 25.10.20 в 16:11

25.10.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.10.20 Изречение на месеца: "Хората не се променят, опознаваме ги" Автор: Евгения Янакиева

публикувано на 25.10.20 в 08:30

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Обемни образи на грешни адреси

Здравейте и добра среща, драги радиослушатели, дал ви Бог добро във всяко едно отношение. Започва нашият адски бюлетин с добавена стойност. Тази седмица на тезгяха на критично-художествената ни мисъл изпъкна една тема, която нарекохме Обемни образи на грешни адреси В нашия бюлетин приликите и деформациите на действителни лица и събития са..

публикувано на 18.10.20 в 15:27
Ивайло Атанасов

Екстремните спортове 11-17 октомври

След месеци отлагане, заради Ковид-19, в събота се проведе планинското състезание Байк и Рън за Чепън. Близо 500 души застанаха на старта в дисциплините бягане и колоездене, като най-късата дистанция беше 12 км, а най-дългата - 44 км.  Ивайло Атанасов победи при бегачите в най-дългата дистанция - 44 км за 3 часа и 35 минути. "Още от началото..

публикувано на 18.10.20 в 13:22

18.10.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.10.20 г.

публикувано на 18.10.20 в 08:15
Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска

Интерактивна изложба, посветена на защитен вид дива гъска в Добрич

Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска беше открита в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Експозицията е осъществена благодарение на съвместната дългогодишна работа на зооцентъра и Дружеството за защита на птиците. Тя може да бъде видяна в голямата зала на зоологическата градина в Добрич ...

публикувано на 18.10.20 в 06:59

Щраусът Краш е обичан домашен любимец

Фермите за отглеждане на щрауси за месо и яйца са все по-разпространени напоследък, но едва ли се случва често да отглеждаш тази голяма, екзотична и полудива птица като домашен любимец. Именно за това ще ви разкажем в следващите минути. Нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова ни среща с пет - месечния щраус Краш и неговата стопанка -..

публикувано на 12.10.20 в 14:42