Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водеща опозиционна лидерка е отвлечена в Беларус

| обновено на 07.09.20 в 23:00
Мария Колесникова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неидентифицирани маскирани мъже са отвлекли водеща опозиционна фигура в Беларус, съобщиха местни медии, цитирани от Би Би Си.

Очевидци видели как Мария Колесникова е вкарана в микробус в столицата Минск и отведена в неизвестна посока.

Полицията отрича да е я задържала.

Колесникова бе една от трите дами, които обединиха сили срещу държавния глава Александър Лукашенко преди президентските избори през август.

Поредното му преизбиране бе последвано от мащабни протести на фона на съмнения за фалшифициране на вота.

Вътрешното министерство съобщи, че е задържало 633 души в неделя след четири поредни уикенда на демонстрации. Поне четирима души са загинали, а стотици са ранени при опитите на властите да смажат недоволството в страната. 

Германия призова днес Лукашенко да изясни какво е станало с Колесникова.

Външният министър Хайко Маас също така настоя за освобождаването на всички политически затворници в Беларус.

В сходен дух бе и изказването на британския дипломат №1 Доминик Рааб. 

Властите в Литва междувременно се опасяват, че беларуският президент Александър Лукашенко ще се откаже от независимостта на страната си като подпише споразумение за засилване на интеграцията с Русия.
Москва подкрепя неотклонно Лукашенко през изминалия месец на масови протести в Беларус. 
Литовският външен министър Линас Линкевичус заяви днес, че в тази обстановка Русия "ще успее да довърши много бързо това, към което се стреми от 20 години". Сближение между Москва и Минск може да доведе до разполагане на руски войски в Беларус, а това ще засили напрежението в международните отношения, предрече литовският първи дипломат.
Очаква се Александър Лукашенко да посети руската столица в идните дни. 

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заклейми „произволните и необясними арести“ на политическа основа в Беларус.

Наскоро Мария Колесникова, Андрей Егоров, Ирина Сухий, Антон Роднянков и Иван Кравцов бяха на прицел, а общо 633-ма души бяха задържани след мирните демонстрации на марша на единството в неделя, се казва в изявлението.

„Ясно е, че властите в Беларус продължават да сплашват или да позволяват гражданите да бъдат сплашвани по все по-беззаконен начин и безцеремонно нарушават вътрешните закони и международните задължения“, заявява Борел.

От европейската служба за външна дейност настояват всички арестувани на политическа основа преди и след фалшифицираните президентски избори на 9-и август да бъдат освободени. Оттам допълват, че ЕС ще наложи санкции на отговорните лица за насилието, репресиите и фалшификациите на изборните резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Колесникова

Нова опозиционна партия е създадена в Беларус

Беларуската опозиционерка Мария Колесникова обяви създаването на нова партия, която ще се бори за политически, социални и икономически реформи в страната, предаде ДПА. Новата партия, наречена „Вместе“ („Заедно“), цели да предостави платформа на..

публикувано на 01.09.20 в 07:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени събра десетки пред Съдебната палата в София. Днес се навършва една година от серията протести в подкрепа на Дебора от Стара Загора. Вчера пловдивските магистрати решиха да наложат на..

публикувано на 31.07.24 в 20:15

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Представителите на ДПС, които дойдоха на срещата с ИТН.

Чакъров след срещата с ИТН: Ако има минимални шансове, би било добре да има правителство с ясен хоризонт

След среща в парламента "Има такъв народ" и представителите на ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, които не са част от парламентарната група, оглавявана от Делян Пеевски, намериха множество допирни точки и са готови за нови срещи...

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Танк

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна

Чехия ще получи 15 танка от Германия в замяна на изпратените на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Прага.  От началото на войната чешкото правителство на Петър Фиала, твърд поддръжник на Украйна, е предоставило над 60 от своите танкове на Киев...

публикувано на 31.07.24 в 19:37

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни

636 милиона лева е дефицитът в хазната към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. Вече са постъпили близо 46 на сто от планираните в бюджета приходи, докато са направени малко над 43% от очакваните разходи. Сериозно перо в..

публикувано на 31.07.24 в 19:36