Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадал член на партия "Възраждане" ще съди държавата за полицейско насилие на 2 септември

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че срещу членове на формацията е извършено полицейско насилие по време на протеста на 2 септември. Един от най-тежко пострадалите ще съди държавата:

„Един от задържаните, който беше освободен в събота, е брутално пребит. Със счупен нос, счупена скула и счупена челюст. В момента неговата челюст е блокирана и ще се храни един месец със сламка. Този човек ще съди и ще осъди държавата за средна телесна повреда.

Костадинов отрече, че на антиправителствения протест на 2 септември са арестувани 30 членове на "Възраждане", повечето с криминални регистрации:

„Бяха арестувани 7 души. Нямат никакви криминални регистрации. Всички до един бяха освободени“.

От "Възраждане" твърдят още, че имат подозрения, че частни гардове, облечени с полицейски униформи, са участвали в разправа с протестиращите:

„Има доста съмнения, че там е имало преоблечени гардове от частна фирма, наета от ГЕРБ, която те използват като своя преторианска гвардия“.

Партията с идеи за реформа в образованието
"Възраждане" днес представи програма за реформа на образователната система. Тя включва план от 10 мерки, който ще бъде предложен за обсъждане в Образователното министерство. Сред исканията е премахване на делегираните бюджети на училищата и преминаване към финансиране изцяло от държавата, пренаписване на учебниците в патриотичен дух, намаляване броя на университетите и стратегия за поощряване на даровитите ученици с постижения в различни области, обясни лидерът на партията Костадин Костадинов: 
"Делегираните бюджети убиват образователната система в малките населени места. Това е пълен абсурд! Не може да имаш печелившо училище!!".
От "Възраждане" смятат още, че противоепидемичните мерки в училището - като дистанционно обучение и маските, разрушават образователния процес.
"Поредица от абсурдни, абсолютно необосновани мерки, които имат една-единствена цел - да унищожат учебния процес".
От 10 септември започват представяне на плана за реформа в открити срещи с учители и родителски настоятелства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с разследването на кредита, отпуснат на фирма..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение до 2,3%.  Последните данни, макар и да са нед целта, са значително..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка в ДПС се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на правоохранителните органи . Сега изведнъж се ускори усилието". Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Изгасен е големият пожар край Атина

Големият пожар до гръцката столица Атина е изгасен. Сега вниманието на властите се насочва към планината Славянка на границата с България. Депутати от Серес настояват незабавно да се изпратят самолети да гасят там. Един човешки живот, над 100 напълно изгорени къщи и над 100 000 декара унищожена гора. Това са данните, които използва опозицията в..

публикувано на 14.08.24 в 10:30
Йордан Иванов на трибуната на НС.

ПП-ДБ призоваха за изолация на "Възраждане" и отказ от колаборация с тях

С декларация от парламентарната трибуна от ПП-ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея. "Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години насам за интеграция в европейската цивилизация“, заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера, е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки. Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз" От своя страна ресорният министър Владимир Малинов..

публикувано на 14.08.24 в 10:07