Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийм срещу Зверев във финала на US Open

Снимка: usopen.org

Австриецът Доминик Тийм и руснакът Александър Зверев ще спорят за титлата във мъжкия финал на  Откритото първенство на САЩ по тенис.

Тийм стигна до битката за трофея, след като победи Данийл Медведев в три сета -  6:2, 7:6, 7:6. Австриецът показа здрави нерви и успя да сломи съпротивата на своя съперник за 2 часа и 50 минути.


Първият сет тръгна напълно равностойно до шестия гейм, който се оказа решаващ заради едно спорно съдийско решение. Реферът на стола не позволи на Медведев да обжалва решаващата точка, с която Тийм проби сервиса му. Руснакът се ядоса и влезе в спор със арбитъра и с официалните лица, заради което получи и официално предупреждение.

Руснакът не успя да контролира нервите си и в следващите два гейма, които загуби без особена съпротива и така подари сета на Тийм за 6:2 в полза на австриеца.

Медведев обаче се отърси от напрежението в началото на втория сет и още в началото започна с пробив. Той поддържаше преднината си, но при 5:4, когато трябваше да сервира за сета, руснакът се пропука и допусна връщане на пробива за 5:5.

Следващият гейм също бе ключов. Тийм не бе стабилен при своето подаване и трябваше да спасява цели 5 точки за пробив. Той обаче показа здрави нерви и се измъкна от трудната ситуация, за да поведеза пръв път в сета с 6:5.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където отново австриецът бе по-хладнокръвен от двамата тенисисти и успя да се наложи с 9:7 точки и да поведе с 2:0 сета.

Медведев обаче продължи да се бори със зъби и нокти за оставането си в мача и в третия сет отново взе ранен пробив за 2:0, а след това спечели и своето подаване и дръпна с 3:0. Той обаче отново се провали в най-важния момент, когато сервираше за сета при 5:3 в своя полза. Руснакът допусна пробив и върна Тийм в играта. След това всеки печелеше подаването си и тоново се стигна до тайбрек. В него отново австриецът взе инициативата от самото начало и успя да стигне до успеха със 7:5, като така затвори и мача в своя полза.

Така Тийм достигна до 4-ия си финал в турнир от Големия шлем. Той за пръв път ще играе на финал на US Open, като така стана първият австриец, достигал до тази фаза на турнира в Ню Йорк.


В битката за трофея той ще има за съперник Александър Зверев, който спечели драматично с 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3 срещу Пабло Кареньо-Буста.

Руснакът проспа първите два сета, но показа характер и направи първия обрат в кариерата си от 0:2 части.

В първия сет Зверев първи имаше възможността да реализира пробив. В третия гейм той си извоюва първия брейкпойнт в двубоя, но не се възползва. Оттук започнаха проблемите на 23-годишния германец, който загуби подаването си още в следващия гейм и това позволи на Кареньо Буста да поведе в резултата с 3:1. Испанецът затвърди пробива с убедителен гейм на 15 и авансът му набъбна на 4:1. В първия сет всичко в играта на испанеца се получаваше, като дори и системата за видеоповторения "Ястребово око" сякаш бе на негова страна. В същото време Зверев губеше увереност и допусна нов пробив, който позволи на Кареньо Буста да сервира за първата част при 5:1. В този момент Зверев се посъбуди, спечели два поредни гейма, но бе твърде късно за някакъв по-сериозен обрат в сета, който испанецът затвори в деветия гейм - 6:3.

Вторият сет протече по подобие на първия. От самото му начало испанецът установи контрол върху събитията на корта, реализирайки пробив, който затвърди с гейм на нула - 2:0. Зверев бъркаше от сравнително лесни позиции и показваше неувереност, а съперникът му се възползва по най-добрия начин от това. Кареньо Буста реализира втори пореден пробив, а не след дълго и трети. Така той поведе с 5:0 в резултата в сета и Зверев бе изправен пред угрозата да загуби частта на нула. Кареньо Буста все пак трябавше да прибере геврека в джоба, тъй като Зверев върна един пробив, а после с гейм на нула направи изоставането си в резултата малко по-достойно - 2:5. Кареньо Буста обаче не допусна допълнителни усложнения и с 6:2 сложи точка на втората част.

Нещата започнаха да придобиват застрашителни размери за Зверев, но германецът не се бе предал, а бе готов за битка. Поставеният под №5 нанесе първия удар в третия сет, пробивайки за 3:1. Последва рибрейк за 29-годишния Кареньо Буста, но след това испанецът отново загуби подаването си - 4:2 за Зверев. Гейм на нула и германецът се отскубна напред при 5:2, а малко след това затвори частта с 6:3.


Четвъртият сет също започна добре за Зверев, който още на старта на частта имаше брейкпойнт, но до пробив не се стигна. Брейкът все пак дойде, но в третия гейм и Зверев се оттегли на първата почивка в сета с аванс от 2:1. Германецът обаче не се възползва от момента, пропука се на собствен сервис след кратката пауза, а след това Кареньо Буста, макар и трудничко, измъкна петия гейм и вече бе напред в резултата - 3:2. Зверев все пак не се смути от това и набързо изравни за 3:3, като в шестия гейм сътвори и един от най-запомнящите се моменти от началото на двубоя - зрелищен удар между краката, с гръб към мрежата. Зверев проби в седмия гейм и с лекота направи резултата 5:3, а сервирайки за оставане в сета при 3:5, Кареньо Буста допусна изоставане от 0:40. Въпреки това испанецът някак удържа гейма и принуди противника си да сервира за 5:4. Германецът трябваше да се измъква от 15:30, но се справи и победителят в мача трябваше да бъде определен след изиграването на решаващ пети сет.

След края на четвъртия сет Кареньо Буста поиска да се възползва от услугите на физиотерапевт, тъй като имаше физически проблеми, вероятно болки в кръста. След подновяването на играта испанецът бе пробит още в първото си подаване в петия сет. Нещата вече изглеждаха коренно различни в сравнение с картината от първите два сета, като Зверев затвърди пробива за аванс от 2:0 и все по-уверено вървеше към класиране на финала. Кареньо Буста успяваше да взима геймовете, в които сервираше, но не съумяваше по никакъв начин да затруднява Зверев в подаванията на германеца. Така се стигна до 5:3 за германеца и сервиращият Кареньо Буста не издържа. Испанецът отрази един мачбол с великолепен и смел печеливш удар от форхенд, но при втората точка за спечелване на мача се предаде и US Open 2020 има своя първи финалист при мъжете в лицето на Зверев.

Германецът заби 24 аса в продължилия 3 часа и 22 минути мач. Кареньо Буста пласира 4 аса и направи само една двойна грешка, а 8-те двойни на Зверев не му попречиха да се поздрави с победата. Германецът допусна много повече непредизвикани грешки - 57, при 43 за испанския му противник, но при уинърите предимството на Зверев бе смазващо - 71:37.

С победата си днес Зверев повтори постижение на Новак Джокович. Германецът стана първият играч от 2011 година насам, който прави обрат от 0:2 до 3:2 сета на полуфинал на турнир от "Големия шлем". Преди 9 години това стори Джокович срещу Роджър Федерер, отново на US Open. Тогава сърбинът спаси и 2 мачбола.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ботев победи с 1:0 Крумовград

Ботев (Пд) с минимален успех срещу Крумовград

Отборът на Ботев (Пловдив) записа втора победа от началото на новия сезон в Първа лига, след като стигна до минимален успех с 1:0 при символичното си гостуване на Крумовград на собствената си база в пловдивския квартал „Коматево“. Единственото попадение в срещата от 3-ия кръг на футболното ни първенство, на Футболен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 04.08.24 в 23:24
Ноа Лайлс

Ноа Лайлс триумфира на 100 метра

Американецът Ноа Лайлс спечели една от най-атрактивните дисциплини на Олимпийските игри – 100 метра спринт при мъжете. Лайлс взе златото с резултат 9.79 (.784) секунди, което е и най-доброто му постижение в кариерата. Втората позиция със същия резултат - но с разлика от пет хилядни (.789), остана за Кишейн Томпсън от Ямайка. Фотофиниш..

публикувано на 04.08.24 в 23:20
Ярослава Магучих

Ярослава Магучих взе златото в Париж

Украинката Ярослава Магучих спечели олимпийската титла в скока на височина. 22-годишната Магучих, която подобри световния рекорд на Стефка Костадинова, преодоля 200 сантиметра от първи опит, а след това направи неуспешни на 202 и 204 сантиметра. Това е втори медал от олимпийски игри за Магучих, която преди три години в Токио беше бронзова..

публикувано на 04.08.24 в 22:46
Локомотив (Сф) победи с 2:1 Черно море

Локомотив (Сф) спечели срещу Черно море

Отборът на Локомотив (София) победи с 2:1 у дома Черно море в среща от 3-ия кръг на футболното ни първенство. Още в 9-ата минута столичани трябваше да направят принудителна смяна. Капитанът Валентин Николов получи контузия и на негово място на терена влезе Селсо Рапосо. В 20-ата минута Велислав Василев от гостите направи пробив, който завърши..

публикувано на 04.08.24 в 21:40
Джазмин Паолини и Сара Ерани спечелиха титлата в Париж

Първа олимпийска титла за Италия в тениса

Италианките Джазмин Паолини и Сара Ерани спечелиха титлата при женските двойки на турнира по тенис от Олимпийските игри във френската столица Париж. Третите поставени Паолини и Ерани победиха във финала състезаващите се под неутрален флаг рускини Диана Шнайдер и Мира Андреева след обрат с 2:6, 6:1, 10-7. Срещата продължи час и 25 минути...

публикувано на 04.08.24 в 21:38
Светлана Каменова

Светлана Каменова: Благодаря на България за подкрепата

Светлана Каменова, която отпадна на четвъртфиналите в категория до 57 килограма на турнира по бокс на Игрите в Париж, благодари на всички за подкрепата. Настоящата европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от последното Световно първенство в Ню Делхи 2023 Каменова загуби с 0:5 (27:30, 28:29, 28:29, 27:30, 27:30) съдийски гласа..

публикувано на 04.08.24 в 21:32
Борислав Георгиев

Борислав Георгиев: Не ни разрешиха да победим

В българския лагер бяха крайно разочаровани след загубата на Светлана Каменова на четвъртфиналите на олимпийския турнир по бокс. Треньорът на женския ни национален отбор Борислав Георгиев се появи след срещата с лист, на който беше написано на английски: "Аз съм ХХ, Спасете женския спорт", визирайки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете..

публикувано на 04.08.24 в 21:30