Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се жертвите на пожарите в САЩ

Снимка: БТА

19 души загинаха в опустошителните пожари на Западното крайбрежие в САЩ. Властите предупредиха за масови смъртни случаи. Над 20 000 огнеборци от цялата страна продължават да се опитват да потушат горските пожари в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон.

4 милиона и половина акра - територия почти, колкото Уелс, беше опожарена в щатите Орегон, Калифорния и Вашингтон. В щата Орегон десетки хора остават в неизвестност. Над 40 000 жители на Орегон бяха принудени да напуснат дома си, с предупреждение за евакуация живеят половин милион. В щата Вашингтон 1-годишно момче загина, докато семейството му се опитвало да избяга от пламъците. Родителите на детето са в критично състояние. В Калифорния броят на жертвите продължава да расте. Губернаторът Гевин Нюсъм:

„В момента има 5 активни огнища, които са най-опустошителните в историята на щата. Август беше най-горещият месец в историята. 19 души загубиха живота си, очакваме броят им да се увеличи, след като се върнем в районите, които бяха опожарени и когато димът започне да се разсейва. Над 3 600 постройки бяха унищожени“.

16 души в Калифорния остават в неизвестност. Пожарите в най-гъсто населения американски щат бушуват от 15 август. Близо 15 хиляди огнеборци се опитват да потушат 28 големи огнища. Над 3 милиона акра са изгорели през последния месец - най-голямата територия, опустошена за една година. Десетки хиляди хора получиха предупреждение за евакуация. Според губернатора на Калифорния причината за разрушителните огнени стихии са климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожар в Орегон

Около половин милион жители на Орегон се евакуират заради пожарите

Около половин милион жители на Орегон получиха заповед за евакуация. В този и останалите щати по западното крайбрежие на САЩ бушуват десетки раздухвани от вятъра горски пожари, които отнеха живота на най-малко 16 души и унищожиха стотици жилища, предаде..

публикувано на 11.09.20 в 20:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и..

публикувано на 12.08.24 в 08:35
Лойд Остин

Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток. Към региона ще бъде изпратена подводница с управляеми ракети. Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ще ускори разгръщането..

публикувано на 12.08.24 в 08:32

Клемон Боло-Суков: Идеята беше да се обединим в името на спорта

Закриването на Олимпийските игри беше грандиозен спектакъл. Видях голяма веселба и хубави моменти.  Това каза пред БНР Клемон Боло-Суков от Дижон, който е докторант на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен..

публикувано на 12.08.24 в 08:15
АЕЦ

Взаимни обвинения между Русия и Украйна за пожара в АЕЦ "Запорожие"

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за пожара, избухнал снощи в пределите на Запорожката ядрена централа. В руската Курска област продължават активните бойни действия след нахлуването на украински сили . Според информацията на седмия ден украинските..

публикувано на 12.08.24 в 08:12

Пожарът в РСМ, който е на 3 км от българската граница, не се е разраснал

Няма разрастване на пожара в Република Северна Македония, който вчера достигна на няколко километра от границата с България.  Дежурни екипи от горските стопанства са следили ситуацията на терен през цялата нощ.  От Югозападното държавно..

публикувано на 12.08.24 в 07:58
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина

Жители и туристи бяха евакуирани на олимпийския стадион в Атина заради мащабен пожар, който се разгоря край гръцката столица. Десетки жители от района на пожара в град Варнава на 35 километра от Атина се евакуират от домовете си с помощта на..

публикувано на 12.08.24 в 07:50

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака,..

публикувано на 12.08.24 в 07:36