Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отново призова правителството да подаде оставка

| обновено на 12.09.20 в 20:40
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призова правителството да подаде оставка. Готов съм и съм длъжен да седна на една маса и с политически партии, и с общественици, и да говорим за бъдещето на България, но само след оттеглянето на управляващите, посочи държавният глава по време на посещението си в Трявна, където приветства участниците в Националните Славейкови празници, провеждащи се под неговия патронаж.

Упорството на управляващите тласка България към безизходица, счита президентът Румен Радев, който за пореден път настоя за оставка на правителството и подчерта, че времето за диалог е изтекло

"И сега искат тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези отдолу, от площада с празните чекмеджета да водят някакъв диалог. Е няма как да стане"

Дълбоката криза може да се излекува само с оставка, честни избори и ново доверие, посочи още президентът и подчерта, че не приема „новата опорка на управляващите“, че кризата е породена от конфликт между президента и премиера, между МС и президентската институция

Радев добави, че вижда непримиримост сред хората да си търсят правата и изтъкна, че е на тяхна страна. Изрази готовност да говори за бъдещето на България с политически партии, и с общественици, но след подаване на оставка от правителството.

Думите на премиера от реди дни, че мафията се опитва да свали правителството, президентът коментира така: 

Според мен премиерът се постави в позицията на фактор, който да решава дали да предаде на някого управлението. Това може да го направи само българският народ!

В Трявна президентът беше посрещнат с овации, и същевременно с викове „Оставка“. Дори за кратко имаше спречкване между хора от двете групи. 

По-рано днес протестите коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че изпитва огромно уважение към протестиращите, но неприязън  към провокаторите. Според министър-председателя негативните критики на евродепутати не са само към управляващата партия в България, но и към президента Радев.

По повод коментарите, направени тази седмица в Европейския парламент по време на изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за ситуацията в България, президентът Румен Радев заяви:

„Невъзможността на днешното управление в България да се справи с кризата, с провала на борбата с корупцията по високите етажи на властта - това всичкото вече не може да се побере в границите на България“.

Държавният глава отново призова правителството да подаде оставка, тъй като това упорство в момента тласка България към безизходица, а според президента възможностите за диалог вече са изчерпани.

„Времето за диалог изтече. Трябваше управляващите с действията си да показват,че мислят за гражданите, че водят истински диалог с тях“.

Радев добави, че вижда непримиримост сред хората да си търсят правата и изтъкна, че е на тяхна страна. Изрази готовност да говори за бъдещето на България с политически партии, и с общественици, но след подаване на оставка от правителството. По думите на Радев, упорството в момента тласка България към безизходица:

"Това може да се излекува, тази дълбока криза на доверие, само с оставка, повтарям отново, с честни избори и с ново доверие, за да могат страните наистина да се чуят и да е ясно как ще работят".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52