Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън спечели и първата в историята на Формула 1 ГП на Тоскана

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели дебютното Гран При на Тоскана в състезание номер 1000 за Ферари.

След изключителна драма, четири рестарта, осем отпаднали състезатели и изтощителна битка с условията и обстоятелствата на Муджело, шесткратният световен шампион отново триумфира за своя успех номер 90 в Гран При в кариерата, приближавайки се на само един от легендарния Михаел Шумахер.

. „

Втори се нареди неговият съотборник Валтери Ботас, а трети завърши Александър Албон (Тайланд) с "Торо Росо", за когото това е първи подиум в кариерата.

Първото в историята състезание за Гран при на Тоскана беше изключително интересно, предложи доста зрелище, катастрофи и два пъти надпреварата беше рестартира от място на стартовата решетка. Състезанието завършиха едва 12 пилоти.

Пистата "Муджело" влезе за първи път в календара за Гран При, а днес отборът на "Ферари" отбеляза своя старт номер 1000.

Две катастрофи имаше през първите седем обиколки, шестима пилоти отпаднаха, а червен флаг спря състезанието за първи път.

Макс Верстапен и Пиер Гасли отпаднаха от състезанието малко след старта заради инцидент между тях двамата, Грожан и Райконен. Нов голям инцидент последва при рестарта на надпреварата в деветата обиколка. В него участваха Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Антонио Джовинаци и Николас Латифи, които отпаднаха, но се отърваха без контузии.

Втори червен флаг имаше по-късно след тежка катастрофа на Ланс Строл, което означаваше нов рестарт от стартовата решетка в 46-а от 59 обиколки, което даде на Валтери Ботас още един шанс да победи лидера в състезанието Хамилтън, ако направи силен старт.

 Хамилтън се държеше твърдо на първата позиция, а Даниел Рикардо с "Рено" изпревари Ботас, който обаче си върна позицията и завърши втори на 4.880 секунди след победителя.

Британецът направи най-бързата обиколка в последната, за да вземе и 1 бонус точка.

Пилотът на "Ред Бул" Александър Албон кара много добре, завърши трети на 8.064 и записа първи подиум в кариерата си.

Двете прекъсвания продължиха по повече от 20 минути и това беше най-дългото състезание за сезона. За последен път Гран при беше прекъснато два пъти заради червени флагове по време на надпреварата за Голямата награда на Бразилия през 2016 година.

 Хамилтън може да се изравни рекорда на Михаел Шумахер за най-много победи в историята (91) на Гран при на Русия след две седмици и да се доближи до още един рекорд на Шумахер от седем световни титли.



За Хамилтън това бе и рекорд – 222-о състезание с точков актив в историята на най-престижната автомобилна надпревара. Британецът вече води с 55 точки пред втория в генералното класиране при пилотите – съотборника му Валтери Ботас. Трети е Верстапен със 110.

Следващото състезание във Формула 1 е Гран При на Русия на пистата в Сочи на 27 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58

Европейски вицешампион по таекуондо събира средства за лечение на брат си

Сребърният медалист от Европейско първенство по олимпийско таекуондо Йордан Колев се нуждае от помощ. В социалните мрежи националът сподели за тежка болест, която е застигнала брат му. "Диагнозата на брат ми е рак на раменната става с разсейки и в белия дроб. Каквито и да са прогнозите на лекарите – вярата е онова оръжие, което мачка и..

публикувано на 24.04.24 в 08:19
Ювентус  стигна до финала за Купата на Италия

Ювентус стигна до финала за Купата на Италия по футбол

Ювентус е първият финалист в турнира за Купата на Италия. Торинци се добраха до мача за трофея, макар да загубиха реванша срещу Лацио с 1:2. Те обаче бяха спечелили първата среща с 2:0 и така с общ резултат 3:2 продължават напред.  Гостите на "Олимпико" доста страдаха и имаха и доза късмет, за да постигнат целта си. "Орлите" поведоха с два гола на..

публикувано на 24.04.24 в 06:21
Арсенал победи Челси с 5:0

Арсенал с 5 гола срещу Челси в Англия

Арсенал изигра изумителен двубой срещу Челси на “Емиратс” и прегази градския си съперник с 5:0 в отложен мач от 29-ия кръг на Висшата лига. По този начин тимът на Микел Артета дръпна на върха с три точки пред Ливърпул и на четири пред Манчестър Сити, които играят своите двубои в сряда и четвъртък. Шампионите обаче са със среща по-малко. Изразителният..

публикувано на 24.04.24 в 06:14
Белослава Кръстева

Белослава Кръстева е на половин точка от върха на ЕП по шахмат

Белослава Кръстева постигна четвърта победа на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на остров Родос в Гърция. В петия кръг българката постигна впечатляващ успех с черните фигури на силната полякиня Оливия Киолбаса и събра актив от четири точки. С него тя заема 14-о място във временното класиране, но е..

публикувано на 24.04.24 в 06:06