Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова категория "Колеги" в състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Споделено преживяване
Снимка: ТД "Боерица"

Три дни остават до крайния срок (19 септември) за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”. То ще се проведе на 3 октомври на Витоша.

Надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 г. двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница и Черни връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като място за отдих. 

"По стъпките на Алеко с приятел" се провежда за първи път през 2018 г., като в двете му издания до момента са участвали над 600 души. 


Барелеф на А.Константинов

Тази година има две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. 

По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност, спрямо актуалната ситуация с COVID-19, уверяват организаторите. 

Другата новост е категорията “Колеги”, освен досегашните "Семейство" и "Приятели". Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. 


Участници

Въпреки че състезателният елемент е налице, основната цел на състезанието е по-различна – да бъдат окуражени хора на различна възраст, с различна подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша, обяснява Димо Христов, от туристическо дружество “Боерица”, главен организатор на състезанието. 

Пратньори са им Столичната община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”. 

Край Черни връх

За състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от трите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият отбор отпада от надпреварата. 

И тази година част от парите, събрани чрез таксите за участие и от доброволни дарения, ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила. 


На финала

Повече информация можете да намерите на сайта www.postupkitenaaleko.com.

---

Tуристическо дружество "Боерица" е кръстено на едноименната местност на Витоша и има за цел развие на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 г., чрез доброволчески акции, съдейства за поддържане на маршрутите в западната част на Витоша и организира стотици специални събития за деца и възрaстни, както и за хора в неравностойно положение. Носител на Наградата за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 гoдина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56