Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благотворителност, маски и еднократни стипендии в първия учебен ден

| обновено на 15.09.20 в 13:35
Снимка: БГНЕС

С благотворителен жест ще започнат новата учебна година учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев” в Перник. Ученическият съвет е решил тази година, вместо да купят цвете за първия учебен ден, гимназистите да помогнат за лечението на 18-годишния Иво Христов от град Радомир. На входа на училището ще бъде поставена кутия за благотворителност.

Училищният звънец в област Перник удари днес за близо 11 000 ученици. Около 900 от тях за първи път прекрачват училищния праг. Най-много - 120,  са първокласниците в най- голямото пернишко училище „Св. Иван Рилски”. Само две деца са записани за първи клас в училището в село Гълъбник, община Радомир.

Учебната година стартира при строги противоепидемични мерки. Учебните заведения са направили графици, така че да се избегне струпването на много ученици. Изправени сме пред един необичаен 15 септември, каза директорът на Езиковата гимназия в Перник Теменужка Крумова

„За първи път дворът ни е толкова празен, тъй като присъстват само осмокласници. Големите ученици ще влязат в класните стаи стъпаловидно. Нека да превърнем трудностите във възможности. Нека да извадим най- добрите си качества като  учители, като родители, като ученици, защото ще минат години и никой няма да ни прости, че в една такава особена пандемична година, сме допуснали грешки”, каза Крумова

Учениците са доволни, че учебната година започва присъствено и проявяват разбиране към изискването за маските.

Снимка: Елена Тамакярска

В бургаските училища първокласниците ще влязат в обновени класни стаи, ремонтирани и оборудвани по общински проект в синхрон с осигуряването на безопасна среда.

Заместник-кметът по образованието в община Бургас Йорданка Ананиева съобщи, че са поставени специални антибактериални настилки. Подменен е и интериора, стаите са обзаведени с нови мебели: „Единични чинове и единични столчета за всяко едно дете. Това дава възможност учителят да конфигурира по различен начин и интерактивни дъски във всяка една от класните стаи, така че да могат колегите да използват интерактивно съдържание. Проектът е много авангарден. Той включва промяна на нагласите на модела на обучение на нашите деца от ново поколение“.

Във всяко училище са въведени противоепидемични мерки.

Директорът на Регионалното управление на образованието в Сливен Милена Чолакова каза, че не са постъпвали жалби от родители, които не желаят децата им да носят маски. Тя поясни, че са осигурени пенсионирани учители и студенти, ако някой учител се разболее от Covid-19 и добави: „Всички образователни институции в област Сливен са готови за старта на учебната година. Осигурени са дезинфектанти, топла вода в санитарните помещения. Сутрешният филтър остава задължителен. Ако се установи дете с такива грипоподобни симптоми, ще бъде незабавно връщано“.

Всяко пето училище във Великотърновска област е без назначено медицинско лице. Близо 1200 деца в региона не са открити от екипите за задържане на учениците в училище, предаде кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Във Велико Търново 680 първокласници започнаха учебната година. Децата са с 30 повече. Училищните директори заявяват, че се готови с противоепидемичните мерки, но все още чакат доставки. 

В основното училище „Св. Патриарх Евтимий“ първокласниците са 112. На тържеството за първия учебен ден дойдоха с букети и лични предпазни средства:

„Трябва да си с маска“. „Да си слагаме дезинфектант на ръцете“.

Днес медицински филтър за 900 ученици в училището нямаше. Директорката Иваничка Петкова заяви, че са готови, но все още чакат доставки:

„Няма да има терморамка, а термотаблет на двата входа, но не са ни ги доставили още от фирмата. Не зная защо се бавят, обещаха, че ще бъдат поставени до 15-и септември, за сега остана до края на седмицата. Дано да стане“.

Родителите са спокойни, няма подадени декларации срещу носенето на предпазни маски в общите помещения в училището:

„И вълнението е голямо, и опасенията, защото обстоятелствата са извънредни, не е както другите учебни години“.

Кореспондентът във Враца Ива Антонова разговаря с първокласници, с техни родители и преподаватели.

„Мисля, че ще се справя с уроците“;

„Гадно ми е. Слагаме маски. Не можем да се доближаваме много, не можем да играем толкова близко, не можем да седим един до друг“;

„Децата ще бъдат вътре в двора. Ние трябва да сме отвън и няма как да запомним и да запаметим този ден от техния живот“;

„Ние живеем с оптимизъм и надежда. Нека бъдат всички здрави и да знаят, че ако спазваме всички правилата, учебната година ще протече нормално и всичко ще бъде наред“.

Протест срещу носенето на маски в училище и изолаторите в учебните заведения се проведе снощи в Ямбол. Тази година там първолаците са повече в сравнение с миналата.  Всички учебни заведения в областта са готови да посрещнат учениците при стриктни мерки за сигурност.

В община Тунджа решиха да зарадват 30-те осмокласници със стипендии от по 100 лева, информира кметът Георги Георгиев: „Осмокласниците в професионалните паралелки ще получат еднократна стипендия. Тази еднократна стипендия е от Фонда за благотворителност, който събираме в края на всяка календарна година“.

Във всички 10 училища в община Тунджа е организирано целодневно обучение. За обхванатите в целодневната организация е осигурено обедно хранене и безплатен транспорт.

Над 120 полицейски служители от Добричка област ще следят за безопасността на учениците днес. Извършени са и предварителни огледи от Охранителната полиция на районите около училищата. Издадени са и предписания за отстраняване на проблеми с пътни знаци и хоризонталната маркировка.

В Търговище има с шест повече паралелки в сравнение с броя паралелки през миналата учебна година, съобщава кореспондентът на БНР Евтим Петков.

Първокласниците са близо 450, а в държавните училища са сформирани 62 паралелки, което е с шест повече в сравнение с предходната учебна година. Две са паралелките с дуална форма на земеделие - по една в Професионалната гимназия по земеделие и в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“. През тази учебна година ще има и 55 маломерни паралелки в 10 училища с недостиг от 276 ученици. Докладната записка с искане за образуването им ще бъде внесена на сесията на общинския съвет в края на септември.

Първият учебен ден и в Русе премина под знака на предпазните мерки срещу корона вируса. 1435 деца прекрачиха за пръв път училищния праг, а родителите им нямаха право да влизат в училищните сгради.

По график, с маски и дезинфектанти започна първият учебен ден в Русе. Училищата, в които учат деца от първи до дванадесети клас, имаха разпределение за различните класове и отделни врати за влизане и излизане от сградите.

Радостта от първия учебен ден обаче беше премесена с родителска тревога дали училището ще бъде отворено през цялата година:

„Не искаме да учат онлайн, това е немислимо“;

„Нали това е идеята, да стават сутрин, да идват до училище, да се запознават, да се запознават“;

А в средно училище „Тодор Кирков“ в Ловеч беше разкрита първата в страната паралелка след седми клас за професията „охранител“ по специалността „Физическа охрана на обекти“.

Новата паралелка е със срок на обучение 5 години. В нея са записани 26 деца. При откриването на новата учебна година в училището заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов посочи:

„Няма по-подходяща възраст от тази - 8-ми-12-ти клас, в която ние може да формираме основни понятия за системата „Сигурност“ и да формираме едно желание за работа в МВР“.

Предметите, които ще изучават учениците по специалността, ще бъдат преподавани и от служители от системата на МВР: „Специалисти в различните области на сферата „сигурност“, пенсионирани наши служители дори, учители с подходящ профил. Дори имаме идеята - обсъдихме го с директора, наши преподаватели от Академията на МВР-София за по-сериозните дисциплини да идват тук".

9600 ученици влязоха днес в класните стаи в общините в Габровска област. Новата учебна година беше открита тържествено във всички училища, като противоепидемичните мерки не попречиха на празника.

В историческата сграда на Априловската гимназия в Габрово стрелките в ярки цветове, които указват посоките на движение, стоят неуместно, но са част от мерките срещу Covid-19.

Подготовката за новата учебна година се коментира най-вече в контекста на новите правила. За част от учениците са повод за притеснение. Други са убедени, че с всичко се свиква.

Всички училища в София са готови да посрещнат децата

Снимка: БГНЕС (архив)

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка и установи, че всички общински училища в града са подготвени да посрещнат присъствено децата за първия учебен ден, като са снабдени с дезинфектанти и необходимите материали за поддържане на хигиената. Пешеходните пътеки в района на училищата и детските градини са възстановени, дворовете са  измити. Фандъкова пожела успешна учебна година на учителите и на учениците:

„Желая им от сърце здраве и много, много успехи. Радвам се, че децата ще могат да се видят, защото за тях това е важно. Да видят своите учители, да усетят тяхната обич и в същото време да се даде възможност на децата, които имат проблеми - здравни или в семейството има здравословни проблеми, да могат да останат вкъщи. Това беше добро и правилно решение на министъра на образованието“.

Полицията проверява пътните знаци около училищата и детските градини в цялата страна. От „Пътна полиция“ обясниха, че ще има засилено присъствие на екипи на МВР около сградите на училищата.

До края на октомври ще се организират беседи за ученици до 4-и клас и в детските градини за правилата за движение по пътищата и по улиците.

986 са учениците в местата за лишаване от свобода през тази учебна година. В първи клас ще учат 75 души.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас.

Учебният процес в местата за лишаване от свобода ще протича при спазване на общите здравни мерки. В случай на влошаване на епидемичната обстановка са набелязани алтернативни форми на обучение, обясниха от институцията.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калоян Янков

Калоян Янков: Илчовски вече трябваше да бъде поставен под защита

Изслушването на едрия земевладелец Светослав Илчовски във временната комисия за ревизия на досегашното управление ще продължи и днес. „ Думите на г-н Илчовски събудиха огромен интерес “, каза в интервю за БНР Калоян Янков, депутат от „Демократична България“ и член на комисията. Според него  трябва да се отсеят фактите, лично видяното и чутото..

публикувано на 07.05.21 в 08:53
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Правителство през лятото ще има, дори при сходен резултат

„Убеден съм, че независимо от резултатите след повторните избори ще има воля за правителство . Дори резултатите да са сходни, дори на теория да са същите. Просто вече партиите ще имат друг мандат от избирателите.“ Това каза в интервю за БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра „Политология“ във Философския факултет на Софийския..

публикувано на 06.05.21 в 08:54
Здравко Попов

Здравко Попов: България трябва да дефинира къде е между Изтока и Запада

„В последните три-четири месеца забелязваме опит да се консолидира Западът, да се намери обща позиция по отношение на Русия. Стартът на този тип консолидирана позиция започна от влизането на Джо Байдън в Белия дом . Имаме геополитически конфликт, който изисква всички, които смятат, че са свързани с т. нар. Запад, да изработят своите национални..

публикувано на 05.05.21 в 09:21
отец Вениамин

Да възстановиш манастир от руините

„ Търсех мястото в продължение на дни. Намерих само абсидата на олтара . Нямаше камък върху камък“. Това сподели пред БНР  отец Вениамин от Ловеч, който преди години започна едно благородно дело.  След като открива останките на древния манастир „Рождество на пресвета Богородица – Ястреб“ край Ловеч, започва с помощта на баща си да възстановява..

обновено на 03.05.21 в 17:12
Проф. Тодор Танев

Проф. Тодор Танев: Сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши

" Като че ли сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши ". Този коментар направи пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Като бивш министър във второто правителство на Бойко Борисов, той заяви, че е правилна констатацията, че в годините назад всеки, който е влизал в..

публикувано на 03.05.21 в 10:55
Доц. Мартин Осиковски

Доц. Осиковски: Нетърпимо е да консумираш комфорт срещу цената на затрайване

"Нетърпимо е да консумираш комфорт срещу цената на затрайването, защото това смълчаване зацапва комфорта, а после го обезсмисля. В един момент идва въпросът защо ми е този комфорт, къде ще се дяна аз с него, ако неговата цена е тази".  Това каза пред БНР  доц. Мартин Осиковски,преподавател в УНСС  В края на април той беше възстановен на..

публикувано на 03.05.21 в 09:35
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания ще се брандира като битка Борисов - Трифонов

След връщането на втория мандат политическата промяна ще се отложи за лятото . Това каза в интервю за БНР политологът Калоян Велчев. В първото социологическо проучване, което отчита как биха се представили партиите на очертаващите се предсрочни парламентарни избори, партиите на протеста продължават да растат, поясни Калоян Велчев. „ В..

публикувано на 29.04.21 в 10:04