Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преподавателят в НГДЕК Радослав Илиев:

През есенно-зимния сезон в училищата ще видим ефекта на доминото

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха

Снимка: ngdek.com

„Мерките, които сега се въвеждат в училищата във връзка с коронавируса, са логично следствие от тази истерия, която стана през пролетта, но тези мерки, ако останат такива, то след месец децата и учителите ще сме си вкъщи“, каза в предаването „12+3“ Радослав Илиев, преподавател по История на културата в Националната гимназия за древни езици и култура.

„По този начин заложени мерките – PCR тестовете върху всяко дете, което прояви симптоми, с карантиниране на целия клас, а ако е било контактно, карантиниране на целия випуск, през есенно-зимния сезон върху училищата ще се стовари така нареченият „домино ефект“, коментира Илиев.

„Затова искам изцяло преосмисляне на мерките, защото при нас има едно българско полуспазване. Това означава не свръхфиксиране върху мерките в училище и стресирането на децата там – пращане в изолация, мерене на температурата, а да се наблегне на по-добрата хигиена и да се заговори за имунната система на децата, за активния спорт, за правилното им хранене и витамините.  Децата, които са извън училище, си остават незащитени", обобщи Радослав Илиев.  

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха, смята преподавателят.

„Опасно е, тъй като, ако се подхлъзнем и се опитаме да си представим една цяла такава учебна година, то аз не съм сигурен, че това ще може да се нарече учебна година – това ще е симулационна година“, заяви Илиев по повод вероятността да се стигне отново до електронно обучение.

Радослав Илиев посочи още, че като преподавател го затруднява липсата на абстрактно мислене при по-малките ученици, които по думите му са абсолютно потопени във виртуалния свят„Предизвикателство е да им обясняваш абстрактни понятия. Но успявам да събудя вниманието им“.

„Класическото образование, което не е толкова актуално днес, създава не просто понятие и знание за нещата, но и отношение към тях. Това са не само непреходните ценности и високи философски достижения от античността, но нещата, включително като обществени отношения, комуникация с хората“, каза още Илиев.

Според преподавателя в НГДЕК „класическата гимназия създава най-ценното – смисъл и отношение към този смисъл“.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Родители се струпват на оградата на столично училище, заради наложената забрана да влизат в двора му.

Училищата в противоепидемичен дисонанс

Разпространението на инфекцията от коронавирус в училищата е в допустимите стойности, гласи оценката на институциите 2 седмици след началото на учебната година. Средно 4 на 1000 паралелки са поставени под карантина. Вече е регистриран и първият клъстер на зараза - в габровското училище "Райчо Каролев", където са установени 16 заразени учители...

публикувано на 30.09.20 в 11:54
Светослав Малинов

Светослав Малинов: България е като студент, който 10 години се явява на поправителна сесия

Очаква се Европейската комисия да представи по-късно днес докладите за върховенството на закона във всички страни членки по новия хоризонтален механизъм . Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за идната седмица, но вчера говорител на Комисията потвърди, че това ще стане днес..

публикувано на 30.09.20 в 09:11

Лиценз да мразиш

Липсата на противопоставяне от страна на държавата на престъпления с хомофобски мотиви ще доведе и до наказателни процедури срещу България от страна на Европейската комисия и до решения срещу България на Европейския съд по правата на човека. Това прогнозира пред БНР адвокат Деница Иванова от „ЛГБТ Действие”. От 2008 г. до момента има над 20..

публикувано на 29.09.20 в 11:15
Машина за лекарства

Опасно ли е да се продават лекарства с вендинг машини

Ловеч е един от областните центрове, където няма денонощна аптека от много години. В 34-те села от общината дори няма никаква аптека и местните жители са принудени да пътуват до областния град, за да се снабдяват с необходимите лекарства. Ако на ловчанлии им се наложи спешно да си купят обезболяващи например през нощта, трябва да отидат до..

публикувано на 28.09.20 в 13:24

Проф. Иван Чалъков: Около 40% от пробите за коронавируса са компрометирани

„ Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса?... Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“. Това каза пред БНР..

публикувано на 25.09.20 в 14:32
Проф.Петър Маринов

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

„ Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно “, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще..

публикувано на 25.09.20 в 10:02

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години . Ако..

публикувано на 24.09.20 в 14:06