Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване

БСП, ДПС И "Обединените патриоти" гласуваха срещу предложените от ГЕРБ нови правила за избор на ВНС

| обновено на 15.09.20 в 16:34
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Вече втори час, с размяна на реплики, Комисията обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП. 

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване.. 

"Правим го и заради това", обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико народно събрание не събраха мнозинство при обсъждането на вторo четене на промените в Изборния кодекс.

Срещу тях гласуваха БСП, ДПС И "Обединените патриоти".

С различни мотиви - БСП и ДПС, защото смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а "Обединените патриоти", защото са против предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, според коалиционен партньор на ГЕРБ, ще ощети малките партии.

Анна Александрова, председател на правната комисия каза, че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена и че нищо не е решено, защото този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила - т.е. с пропорционални листи.

Бяха взето още две ключови решения от заседанието на правната комисия - първото в секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, ще се гласува и с хартия, а ЦИК ще има ангажимента да осигурява машините за гласуване чрез наемане или съответно закупуване.

На въпрос кога ще има нов председател на ЦИК на мястото на подалата оставка Стефка Стоева, срокът за което изтича днес в 18 ч. часа, Анна Александрова отказа да каже коя е кандидатурата на ГЕРБ, но нарече спекулация твърденията, че това ще е бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

Репортаж на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05