Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Хашим Тачи взаимното признаване на Косово и Сърбия може да стане само в Белия дом

Хашим Тачи, президент на Косово
Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че всяко повторно поставяне в Брюксел на въпроса за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово би било "стъпка назад" за Прищина и подчерта, че никой няма право дори да преговаря, а особено да постига някакво ново споразумение по въпроса, съобщават вестниците "Новости" и "Данас".

"Повторното поставаяе на въпроса (...) е удар върху държавността на Косово и нарушаване на неговия суверенитет, има опасност да се създаде "Република Сръбска" в Косово", каза Тачи след церемония по случай еврейската Нова година в Прищина.

Поставянето на теми като ССО, за имуществото или друго е "сръбски план", насочен към това процесът да върви към "пълното разпадане и тенденция към отслабване на държавата Косово", предупреди президентът.

"Смятам, че след като във Вашингтон бе постигнато иконономическо нормализиране, взаимно признаване може да бъде постигнато само в Белия дом", каза още косовският президент.

Темата за формиране на ССО бе поставена отново миналата седмица по време на преговорите между Прищина и Белград в Брюксел. В четвъртък тези разговори трябва да продължат на експертно ниво.

Външният министър на Косово Мелиза Харадинай Стубла заяви, че сръбският президент Александър Вучич нарушава точки от споразумението, постигнато във Вашингтон и че Косово е много разтревожено от"деструктивното поведение на Вучич", пише "Данас".

Тя реагира в Туитър на вчерашната среща на Вучич с посланика на Палестина, на която Вучич благодари на Палестина за принципното непризнаване на Косово. "За съжаление, Сърбия остава партньор, на когото не може да се има доверие", написа косовският министър. В точка 15 от споразумението, постигнато във Вашингтон пише, че Сърбия се съгласява на мораториум на кампанията за оттегляне на признаването на Косово.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич ще бъде новият посланик на Сърбия във Вашингтон, пишат сръбските вестници. Джурич трябва да смени Джердж Маткович, чийто мандат изтече. По-рано медиите спекулираха, че Джурич може да поеме външното министерство от Ивица Дачич. Преди да стане директор на правителствената служба за Косово, Джурич беше съветник за външната политика на тогавашния президент Томислав Николич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40